Mahalia Barnes & the Soul Mates featuring Joe Bonamassa – Ooh yea the Betty Davis songbook

Mahalia Barnes & the Soul Mates featuring Joe Bonamassa – Ooh yea the Betty Davis songbook
Mahalia Barnes & the Soul Mates featuring Joe Bonamassa – Ooh yea the Betty Davis songbook

Mahalia Barnes & the Soul Mates är australiensiske rocksångaren Jimmy Barnes äldsta dotter och hennes svängiga sextett. Gruppen har tidigare gett ut Volume 1 (2008) samt ett par ep:s. Ooh yea – the Betty Davis songbook är en hyllning till amerikanska funksångerskan tillika modellen Betty Davis. Låtarna är hämtade från Davis tre album utgivna 1973-75. Till sin hjälp har Barnes på gott och ont bluesrockens superstjärna Joe Bonamassa och dennes husproducent Kevin Shirley.

På gott därför att albumet är ett tungt svängande funkfyrverkeri som sätter Mahalia Barnes på musikkartan på allvar. Hon är en lysande begåvning som med ett röstregister mitt emellan sin far och Tina Turner gör de uppnosiga funkrocklåtarna till sina egna. För det andra är Betty Davis ett spännande och sorgligt bortglömt hyllningsobjekt. En låt som öppningsnumret ”If I´m in luck I might get picked up” borde vara med i det lysande soundtracket till underskattade tv-serien Life on Mars. För det tredje är kompbandet Soul Mates beväpnat med precis rätt arsenal för dynamisk funkrock – orgel, clavinet, congas plus en utomordentligt smidig rytmsektion samt en smakfull gitarrist. Vilket för mig in på det jag tycker är lite synd med team Bonamassa/Shirley. Shirley förstår att använda supergitarristen flitigt men utan att placera honom främst i ljudbilden. Men Bonamassas närvaro överskuggar ändå de nyanser Soul Mates hade kunnat utstråla. Jag har en känsla av att ett utökat clavinet- och orgelspel hade gjort musiken roligare. Och avslutningsnumret ”Shoo-b-doop and cop him” avslöjar att Franco Raggatts snärtiga spel lätt hade burit gitarrpartierna på egen hand. Min något syrliga slutanalys om den fräcka och underhållande Ooh yea – the Betty Davis songbook är således att albumet hade varit fantastiskt utan Shirleys och Bonamassas medverkan. Men frågan är om det hade fått lika mycket uppmärksamhet.

Mahalia Barnes & the Soul Mates featuring Joe Bonamassa – Ooh yea the Betty Davis songbook
Mascot/Provogue

1. If I’m in luck I might get picked up
2. Steppin in her I. Miller shoes
3. In the meantime
4. He was a big freak
5. Your mama wants you back
6. Game is my middle name
7. Nasty gal
8. Ooh yea
9. You won’t see me in the morning
10. Anti-love song
11. Walking up the road
12. Shoo-b-doop and cop him

http://mahaliabarnes.com

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.