Sylvan – Home

SYLVAN_-_Home_2015
Sylvan – Home

Sylvan från Hamburg har hunnit fram till sin nionde fullängdare. Tyskarnas ljudbild är välförsedd med referenser till melodiös progmetal i stil med Threshold, tungsint prog som i Riverside och lättlyssnad neoprog såsom Marillion gjorde den under första halvan av 90-talet. Här är musiken dessutom kryddad med symfoniorkester.

Home är ett konceptalbum om trygghet. Konceptet är filosofiskt mångbottnat och sångaren Marco Glühmann berättar en historia om en flicka som söker efter en plats hon kan kalla sitt hem. Musiken är symfoniskt laddad och därmed väldigt dramatisk men har sitt ursprung i melankoliska och melodiösa pianopartier. Av albumets massiva 77 minuter utgör de 44 första den mest angelägna musik Sylvan åstadkommit sedan den monumentala Posthumous silence (2006). Och ska jag vara krass kan jag utan omsvep säga att skivan gott kunnat vara slut efter ”The sound of her world”. Därmed inte sagt att fortsättningen är dålig. Däremot är den en skugga av de imponerande tre första kvartarna som kittlar med vackra melodier, ambitiösa arrangemang och suveränt gitarrspel av Jonathan Beck. Kanske är det väntan på ett crescendo som aldrig infinner sig som gör att den sista halvtimman känns lite seg. Men icke desto mindre dyker det upp briljanta gitarrpartier och snygga melodier här och var. Och eftersom jag alltid varit svag för cirkelkompositioner tycker jag att det är snyggt när öppningsnumrets första vers repriseras i det avslutande titelspåret.

Sylvan – Home
Gentle art of music

 

1. Not far from the sky
2. Shaped out of clouds
3. In between
4. With the eyes of a child
5. Black and white
6. Sound of her world
7. Off her hands
8. Sleep tight
9. Shine
10. Point of no return
11. All these years
12. Home

www.sylvan.de/home

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.