Nomads of Hope – Breaking the circles for a while

Nomads of Hope - Breaking the circles for a while
Nomads of Hope – Breaking the circles for a while

Multi-instrumentalisten Johan Hedrén och sångerskan Ingemo Rylander ligger bakom bandnamnet Nomads of Hope och denna CD som släpps under namnet ”Breaking the circles for a while”. De har tidigare varit aktiva i band som Kultivator och Ur kaos som sysslat med både medeltida och instrumentalt experimentell rockmusik. Idag beskriver de sin musik som en blandning av progressiv rock, världsmusik, folkmusik, medeltidsmusik och grunge.

Låtarna på plattan har lite olika karaktär men oftast bygger de på Ingemos sång kompat av diverse gitarr och olika varianter av keyboards där mellotronljud i olika former är rikligt förekommande. Här och där förkommer också lite spel på diverse blåsinstrument och harpa utfört av Ingemo. Trumkompet är genomgående mycket sparsamt och oftast markeras takten istället av gitarr eller keyboards.

Bäst tycker jag låtarna fungerar när de kretsar kring ett enskilt spännande grundtema på gitarr och keyboards och där övriga instrument och sång improviserar runt detta i rätt långa utsvävningar. En av favoriterna på plattan där detta koncept är framträdande är ”Every daybreak”. En annan (och kanske den absoluta favoriten) är ”Hear my voice” där vi även får höra lite trummor som effektfull bakgrund. Riktigt njutbar sång av Ingemo på denna låt. Man får nästan intryck att det är någon sorts vaggvisa som ”hottats” upp så här effektfullt. Gitarr-improvisationerna här är också mycket fina med lite oväntade krumbukter hit och dit.

Övriga låtar har lite svårt att lyfta och sätta sig tycker jag. En del teman i låtarna känns även lite väl tunna och närmast lite tråkiga.  Här och där känns det också tydligt att budgeten för denna produktion varit lite begränsad då en och annan låt känns som den var inspelad ”hemma på kammaren”. Fast oftast låter det ändå helt OK som exempelvis i de sköna gitarr-riffen och skönsången i ”Connections”, de fina keyboard-tonerna i ”I use to forget” och överhuvudtaget när mellotronen får det utrymme den förtjänar. Det här gör att det ändå blir ett klart godkänt i betyg.

Nomads of Hope – Breaking the circles for a while

 1. Breaking the circles
 2. In the shadows
 3. Every daybreak
 4. The day
 5. Kindly winds
 6. Politics and dreams
 7. Connections
 8. I use to forget
 9. Hear my voice
 10. Gloomy silvernight
 11. All nights
 12. Water flowing

www.nomadsofhope.net

Betyg: 6 / 10

Karl-Göran Karlsson

3 svar på ”Nomads of Hope – Breaking the circles for a while”

 1. Hej,

  och tack för recensionen. Vill dock klargöra att ljudet på låtarna inte på något sätt har med budgetbegränsningar att göra, utan att det helt och hållet är format med avsikt. Och Ingemo är för övrigt minst lika mycket multiinstrumentalist som jag. 🙂
  Johan

 2. Det är OK, Johan. Jag hade ju inte mycket bakgrundsinformation att bygga på så det kanske blev lite fattigt. Men det måste ju bli den subjektiva uppfattningen som avgör så jag kan inte hjälpa en del synpunkter. Går liksom inte att ta tillbaka. I alla fall inte när man som jag kanske är lite väl insnöad på perfektionistiska prog-rockare. All heder åt Ingemo, naturligtvis. Hoppas hon inte tog illa upp. Sångrösten är det verkligen inget att anmärka på. Önskar all lycka i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.