Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

Nightwish – Endless Forms Most Beautiful
Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

Det är mörkt, det är tunga riff, det är symfoniskt och dramatiskt värre när Nightwish bjuder in oss till en ny tur i deras musikaliska rike. Först tyckte jag omslaget såg lite trist ut men det passar musiken ypperligt. Det mörka och dramatiska och med en rejäl skopa folkväsen menar jag då. Till denna skiva har man även passat på att byta frontsångerska till en viss Floor Jansen. Om hennes röst kan väl sägas att hon gärna vill vara Maggie Riley som tidigare sjöng för Mike Oldfield vid hans mest kända nummer som  Moonlight shadow och To France. Första singeln Elan talar mycket för det som i och för sig är en fin popsång inspirerad av folkmusik. Hennes väna röst faller väl in här.

Däremot i de mer dramatiska låtarna på skivan som inledande trilogin Shudder before the beautiful, Weak fantasy och Yours is an empty hope hade jag önskat en mer dramatisk sångerska. En med lite mer djup, riv och karaktär i rösten. Typ spanska Monica Naranjo. Vilken match in heaven det hade blivit!  (lyssna bara på hennes låt Europa och tänk in hennes röst här. Mäktigt är bara förnamnet)

Jag vet att essensen i Nightwish musik består av balansen mellan basisten Marco Hietalas maskulina stämma och sångerskans mer väna siren-lika stämma. Men i all jämlikhets namn är det väl dags att ta tag i det lite grann eller låta Marco ta mer plats. Hans vokala medverkan känns minimal denna gång.

I balladen Our decades in the sun kommer Floors mjuka röst mer till sin rätt. Liksom i nästa Mike Oldfield-stycke My walden. Däremot titellåten Endless forms most beautiful låter som en urvattnad kopia av deras egen Bye bye beautiful.

Till sist måste jag bara nämna avslutande The greatest show on earth som med sina närmare 24 minuter är ett superpampigt epos man knappt orkar ta sig igenom. Den är helt okej mellan 10.09 till och med 16.47. Ett bra stycke där Floor sjunger med Marco i en härlig duett. Här sjunger hon dessutom med mer inlevelse än tidigare. Så dags nu…

Sammanfattningsvis finns här dramatik, folksång och filmiska sekvenser blandat med klassiska inslag i överflöd. Gillar ni det så go crazy säger jag bara.

Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

Nuclear blast, Roadrunner

 1. Shudder Before the Beautiful
 2. Weak Fantasy
 3. Élan
 4. Yours Is an Empty Hope
 5. Our Decades in the Sun
 6. My Walden
 7. Endless Forms Most Beautiful
 8. Edema Ruh
 9. Alpenglow
 10. The Eyes of Sharbat Gula (Instrumental)
 11. The Greatest Show on Earth

6 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.