Argos – A seasonal affair

Argos -  A seasonal affair
 Argos – A seasonal affair

När nya alstret A seasonal affair dyker upp har Tyska bandet Argos hunnit fram till fjärde utgåvan i i karriären. Bandet har existerat sedan 2005 och släppte debutplattan Argos -2009, som därefter följdes upp av: Circles -2010 och Cruel symmetry -2013. Argos var till en början en ren studioprodukt men har sedan ett par år tillbaka även lirat live och bland annat medverkat på flera progfestivaler i Europa.

Argos var för mig ett helt oskrivet kort när plattan damp ned i brevlådan, men efter ett antal genomlyssningar har jag börjat få grepp om dem. Bandets musik känns som en blandning mellan delar av den Brittiska Canterbury-scenen och mer sentida Steven Wilson-produktioner. Från den förstnämnda perioden känns ganska många element igen och då framför allt en stor dos lekfullhet och upptäckarlusta. Sound och tonspråk påminner ibland om band som: Gentle Giant, Caravan, Alan Parsons Project mfl. Från Wilson kommer många sköna harmonier och stämningslägen som i kombination med förutnämnda element borde ge ett i slutändan mycket intressant album att lyssna på.

Sångaren Robert Gozon har en röstlikhet och ett sätt att sjunga/frasera på som ibland påminner om en ung Peter Gabriel vilket får ses som något mycket positivt i sammanhanget. Samtliga i bandet är mycket skickliga på sina instrument och bidrar alla till det lyckade slutresultatet. Det förekommer flera ganska långa läckra instrumentala partier som inte minst i den långa låten Not in this picture lyfter helheten ett rejält snäpp. De som utmärker sig mest i bandet är keyboardisten, bassisten, gitarristen och flöjtisten Thomas Klarmann och gitarristen Rico Florczak som båda två uppvisar musikaliska färdigheter av riktigt hög klass. Med på plattan gästspelar bland andra Andy Tillison (The Tangent) och Marek Arnold (Toxic Smile, United Progressive Fraternity) vilka båda bidrar till ett välljudande album.

Tyvärr visar Argos emellanåt också upp en lite väl naiv och enkel sida i sina kompositioner och sitt tonspråk som gör att vissa spår/partier känns lite på gränsen. Låten Divergence är ett exempel på detta som tillsammans med ett par andra inte fullt så lyckade spår drar ner helheten något. Totalt sett blandar Argos ett antal riktiga höjdare med några lågvattenmärken som gör att slutbetyget bara blir drygt godkänt. Detta känns synd då det märks att bandet har kapacitet för mer än vad som presteras på detta nya alster.

Argos – A seasonal affair
Progressive Promotion Records

1.   Vanishing
2.   Divergence
3.   Silent corner
4.   Silver and gold
5.   Lifeboats
6.  Not in this picture
7.  A seasonal affair
8.  Forbidden city
9.  Stormland
10. Killer (version 2015)
11. Black cat (version 2015)

Argos Facebook

 

Betyg 7 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.