Doris Brendel and Lee Dunham – Upside Down World

Doris Bender-UpsideDownWorld
 Doris Brendel and Lee Dunham – Upside Down World

Äntligen kan brittiskan Doris Brendel skaka av sig Violet Hour-spöket. I sitt andra samarbete med multiinstrumentalisten Lee Dunham överträffar sångerskan/pianisten/flöjtisten nämligen allt hon gjort tidigare, inklusive kultklassikern The Fire Sermon (1991) med Violet Hour.

Bara en titt på omslaget ger en antydan om att Upside Down World är ett litet konstverk. I det medföljande häftet finns, förutom Brendels alltid läsvärda texter, fantasieggande fotografier samt en lustig meny som presenterar varje låt som en chokladpralin! Menyn menar att vilken smak man än föredrar så finns här något för alla. Jag påstår att varje låt är en godbit, men när man avnjutit hela asken till ett glas rödvin har alla de olika smakerna smält samman till en himmelsk smaksensation – Upside Down World är som ett modernt White Album. Däremot är albumet naturligtvis inte lika originellt sett till kompositionerna som Beatles klassiker från 1968. Inledande The devil closed the door on me är AC/DC med en knorr. Den drömska balladen Adored påminner mycket om Heart. Still running låter som något Kate Bush kunde ha spelat in 1985. Det är referenserna som kapar en poäng i slutbetyget.

Det konstnärliga utförandet är i vilket fall som helst hänförande och låtarna är varierade och jättebra, i flera fall dessutom sammanlänkade med läckra små mellanspel. Jag avslöjar inte mer nu. För vem vill veta exakt hur nästa pralin ska smaka? Men när en tredjedel av 2015 har gått är det Doris Brendel and Lee Dunham som toppar årsbästalistan.

Doris Brendel and Lee Dunham – Upside Down World
Sky-Rocket Records

01. The devil closed the door on me
02. Adored
03. Slap me and you die
04. Accessorise
05. Tumbling away
06. A little act of defiance
07. Upside down world
08. Still running
09. Life is a mushroom

http://www.dorisbrendel.com/

 

Betyg: 9/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.