Nosound – Teide 2390

Nosound’s live
 Nosound – Teide 2390

Italienaren Giancarlo Erra startade 2005 bandet Nosound som i sitt sound (ja, de har faktiskt ett sound!) uppenbarligen hämtat mycket inspiration från storheter som Pink Floyd, Brian Eno, Porcupine Tree och Sigur Ros. De senaste två plattorna ”A Sense of Loss” och ”Afterthoughts” gillar jag skarpt och därför var jag rätt nyfiken på den här live-plattan som är inspelad på ett märkligt ställe: Vulkanberget Teides stjärnobservatorium på Teneriffa. Numret 2390 i  titeln syftar alltså på höjden över havet! Evenemanget kallades ”The Starmus Festival” och innehöll inte bara uppträdanden från Nosound, Rick Wakeman och operasångerskan Katerina Mina utan också tal av ingen mindre än professor Stephen Hawking, en av världens främsta tänkare inom kosmologi och kärnfysik just nu. Upplägget lät i mina öron synnerligen intressant och man kunde tro att evenemanget skulle dra massor med deltagare på denna turist-stinna ö. Men inte då. Under konserten hörs små avmätta applåder från en publik som jag faktiskt gissar inte uppgår till mer än en handfull personer. Det här saboterar hela det här upplägget tycker jag. En live-platta skall verkligen skilja sig från en studioplatta och i det här fallet gör den faktiskt inte det. Så hur bra bandet än spelar (för deras uppträdande är verkligen inte dåligt) så kan jag inte riktigt ta till mig denna platta. När kommunikationen med publiken begränsar sig till fraser av typen ”Are you cold?” (jo, det är verkligen kallt uppe på Teide) så känns det verkligen tamt.

Men – visst, bandet spelar riktigt bra och de visar att de kan framföra sina verk live. Det är stämningsfullt, sorgset och mäktigt om vartannat. Det jag verkligen gillar med bandet är det läckra användandet av mellotronstråkar i många av låtarna. Enda smolken i bägaren är väl solona på elgitarr som jag inte riktigt tycker håller måttet (och som rent av låter falskt på sina ställen). Flera av mina favoritlåtar spelas och bland dessa kan nämnas ”In My Fears”, ”Wherever You Are” och ”The Anger Song”. Men de skiljer sig verkligen inte mycket från studioversionerna i framförandet.

Som sagt, jag tycker plattan är ett rejält magplask som live-platta men jag måste ändå ge bandet en eloge för själva det musikaliska framförandet. Därför slutar betyget som en sorts kompromiss på en i alla fall fullt godkänd insats. Men köp hellre bandets studioplattor. Och gå gärna på deras konserter. De behöver sin publik.

Nosound – Teide 2390
Kscope

1 In My Fears [ 07:00 ]
2 Fading Silently [ 08:05 ]
3 Places Remained [ 04:46 ]
4 Kites [ 07:55 ]
5 Cold Afterall [ 06:12 ]
6 The Anger Song [ 04:03 ]
7 Idle End [ 05:33 ]
8 Wherever You Are [ 05:41 ]
9 Paralysed [ 07:35 ]
10 I Miss The Ground [ 04:49 ]
11 A New Start [ 05:05 ]
12 The Moment She Knew [08:39]

http://nosound.net/

 

Betyg: 6 av 10

Karl_Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.