Soilwork – Live in the heart of Helsinki (Dvd/cd edition)

Soilwork - Live in the heart of Helsinki
Soilwork – Live in the heart of Helsinki

Efter nästan 20 år som band och 9 plattor in i karriären släpper Soilwork ÄNTLIGEN sin första live-cd/dvd/blueray!! Varför man har väntat så länge med denna livedokumentation är för mig en gåta då bandet alltid har levererat fantastiskt bra de gånger jag sett dem lira live. Det har förekommit en hel del medlemsbyten genom åren och då inte minst den tidigare huvudsaklige låtskrivaren Peter Wichers som har hoppat av/på i bandet vid flera tillfällen. Detta har säkerligen påverkat bandet negativt och man har nog inte känt att det har varit läge att föreviga bandet live tidigare. In som ny gitarrist efter Wichers senaste avhopp kom David Andersson (The Night Flight Orchestra, Mean Streak) och axlade då även rollen som låtskrivare till fullo. I och med Davids inträde känns sättningen numera lika stabil som baken på en Ardennerhäst. Killarna i bandet verkar stortrivas ihop vilket man visade med besked på senaste studioutgåvan The living infinite -2013.

När Soilwork i fjol turnerade för senaste alstret valde man den Finska huvudstaden som avslutning för turnén och som inspelningsplats för nya plattan/dvd:n Live in the heart of Helsinki. Detta gjorde man för att man har lirat där vid ett flertal tillfällen, men också för att man har en stor och hängiven fanbase där. Den goda stämningen i bandet och det stora gensvaret från den finska publiken märks omgående i inledande låten This momentary bliss där sångaren Björn ”Speed” Strid direkt tar kommandot. Speed är en stor publikdomptör som vet när det är dags att elda på lite extra för att höja intensiteten och stämningen i lokalen. Trummisen Dirk Verbeuren piskar frenetiskt på trumskinnen och är fullständigt överjävlig i sin teknik, timing och precision och skapar tillsammans med bassisten Ola Flink ett snortight sväng. Det nya radarparet på gitarr David Andersson och Sylvain Coudret, är grymt samspelta och det riktigt lyser om dessa båda herrar då de byts av med att riffa eller köra ett läckert solo. En annan sak som ytterligare höjer bandets livenivå är att herrar Andersson och Flink numera även är med och growlar i de avsnitt där Speed sysslar med mer melodiska sångpartier. Speed är precis som tidigare nämnts i högform och sjunger och gastar på ett makalöst bra sätt. Bandet verkar ha sjukt kul ihop på scenen och garvar och spexar ihop samtidigt som man framför bandets många gånger mycket tekniskt krävande musik. Det verkar framförallt som om det är Ola Flink som ligger bakom många av galenskaperna som sker på scenen då han med sin långa lekamen far fram och tillbaka på de mest spektakulära sätt, samtidigt som han lockar med sig de båda gitarristerna på sina galna upptåg.

Soilwork blandar friskt från hela sin gedigna backkatalog och mixar nya fräscha spår som: Spectrum of eternity, Parasite blues, Long live the misanthrope och Tongue med äldre oemotståndliga låtar som: The chainheart machine, Bastard chain, Overload, Follow the hollow, Nerve och Rejection role mfl på ett mycket bra och inspirerande sätt. Just blandningen mellan de gamla mer trashiga spåren och de betydligt mer melodiösa nyare spåren ger en bra och rättvis bild av hur bandet har utvecklats musikaliskt sedan man började sin bana. Alla låtar framförs på ett extremt tight och säkert sätt och man kan inte annat än att beundra dessa supermusiker för deras inlevelse, känsla, teknik och inte minst spelglädje som definitivt smittar av sig till den finska publiken och till dig som lyssnare/tittare. När Soilwork får lite kvinnlig assistans av Floor Janssen (Nightwish, ReVamp, After Forever) ilåten Let this river flow känns det dock som om det är den kvinnliga fägringen som tillför mest, och inte något musikaliskt. I låten Black star deceiver gästas bandet av Nathan Biggs (Sonic Syndicate) som är med och gastar ihop med Speed men denna gång tillför det låten lite extra tyngd och intensitet.

Det obligatoriska extramaterialet är väl av lite blandad kvalitet men innehåller ändå en hyfsat kul dokumentär om bandets utveckling sedan starten. Tyvärr känns den bitvis lite tunn då väldigt lite nämns om alla de grymma musiker som har medverkat i bandet sedan starten. Det ingår även en dokumentär/roadstory från inspelningen av The living infinite-plattan och den efterföljande turnén som är kul att grotta ner sig i. Som avslutning bjuds man också på ett par drumcam-spår där Dirk Verbeuren visar varför han idag rankas som en av de bästa trummisarna i världen.

Soilwork – Live in the heart of Helsinki är ett fantastiskt livedokument som fångar bandets musik och scenspråk både med bild/ ljud på ett makalöst bra sätt. Det är ingen som helst tvekan om att bandet just nu är bättre än någonsin tidigare, och att de nu har kunnat dokumentera sin musik på detta sätt åt eftervärlden känns helt rätt och mycket värdefullt, inte bara för ett fanatiskt inbitet Soilwork-freak som undertecknad. Att ge denna utgåva annat än högsta betyg är alltså helt uteslutet.

Soilwork – Live in the heart of Helsinki
Nuclear Blast Records

1.  This momentary bliss
2.  Like the average stalker
3.  Overload
4.  Weapon of vanity
5.  Spectrum of eternity
6.  Follow the hollow
7.  Parasite blues
8.  Distortion sleep
9.  Bastard chain
10. Let this river flow
11. Long live the misanthrope
12. Tongue
13. Nerve
14. The chainheart machine
15. The living infinite 1
16. Rise above the sentiment
17. Late for the kill, early for the slaughter
18. Rejection role
19. Black star deceiver
20. As the sleeper awakes
21. Sadistic lullabye
22. As we speak
23. Stabbing the drama

www.soilwork.org

www.facebook.com/soilwork

 

Betyg: 10 / 10

Staffan Vässmar

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.