Elder – Lore

Elder - Lore - 2015
Elder – Lore

Bostontrion Elder inledde karriären 2009 med ett hafsigt och stonerdoftande doomverk som bar bandets namn som titel. Två år senare släppte de den lysande Dead Roots Stirring där de lyckats sammanfoga sin doomtyngd med stonersväng och psykedeliska tongångar. De bjöd på långa låtar som bands samman med progressiva partier och målande melodier. Nu är de på gång igen och än en gång har de låtit utvecklingen ha sin naturliga gång. På nya Lore har de kvar sina tunga doomriff, det fuzziga soundet och den psykedeliska atmosfären i fem långa utsvävande progressiva låtar. Dock har det hårdnat till lite. Redan i inledningsspåret så kommer jag att tänka både på Bombus och Mastodon istället för allt det där som fick mig på fall på föregående alstret. Inget ont i det för det visar ju bara på ett band som hela tiden strävar efter att utveckla sin musik i en annars ganska snäv genre. Dock gör det att jag har fått det svårare att ta till mig nya skivan. Jag gillar verkligen de långa låtarna där de staplar riff på varandra men samtidigt tar sig tid att knyta samman alltihopa med mängder av melodier och psykedeliska färger. De lyckas skapa varma men samtidigt lite hotfulla skapelser som tycks kapsla in dig i ett virrvarr av hårda som mjuka riff, lättsamma som mörka melodier och oväntade men smakfulla taktbyten. Elder gör mig verkligen inte besviken med Lore men den hårdare framtoningen och det kompakta soundet gör musiken ändå ganska svårforcerad. Å andra sidan, ett luftigare sound hade tagit udden av tyngden, och det vill ju inte. Hur som helst så levererar Elder än en gång och jag kan knappt bärga mig och se vart nästa steg i deras utveckling kan ta vägen.

Elder – Lore
Stickman Records/Border Music

1. Compendium
2. Legend
3. Lore
4. Deadweight
5. Spirit at Aphelion

http://beholdtheelder.bandcamp.com/album/lore

https://www.facebook.com/elderofficial

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.