Warren Haynes featuring Railroad Earth – Ashes & Dust

Warren Haynes featuring Railroad Earth – Ashes & Dust
Warren Haynes featuring Railroad Earth – Ashes & Dust

Gitarristen och sångaren Warren Haynes soloalbum kan musikaliskt betraktas som inte alltför avlägsna släktingar till den sydstatsrock och friformsbluesrock han vanligtvis förknippas med i Allman Brothers Band respektive Gov´t Mule. Ashes & Dust är hans tredje platta i eget namn och uppbackad av gruppen Railroad Earth sätter sig Haynes på sin veranda, tar på sig historieberättarhatten och framför sina visor och det är inte sällan jag får associationer till The Band och deras The Last Waltz: Haynes agerar Robbie Robertson och låter de imaginära gästerna John Mellencamp, John Hiatt och Mark Knopfler sätta sin prägel på låtarna. Instrumentationen är till stor del akustisk med fiol, banjo, ståbas, mandolin och naturligtvis gitarr i fokus. Haynes är som vanligt väldigt smakfull i sitt spel och låter även Railroad Earth-medlemmarna prunka i den luftiga ljudbilden. Den avspända, ledigt framförda musiken är alltigenom trevlig och spelar ideligen upp scener från den amerikanska södern för mitt inre. Dock är speltiden på nära 80 minuter kanske väl tilltagen men framför allt ett par, tre ballader för lång. Men det finns lysande stunder. Låtar som de inledande Mellencampdoftande ”Is it me or you” och ”Coal tattoo”, den keltiskt skimrande duetten med Grace Potter ”Gold dust woman”, samt ”Spots of time” i vilken Allman Brothers Bands rytmsektion gästar och skänker biljetten till en avstickare till sydstatsrocken.

Warren Haynes featuring Railroad Earth – Ashes & Dust
Mascot/Provogue

1. Is It Me Or You
2. Coal Tattoo
3. Blue Maiden’s Tale
4. Company Man
5. New Year’s Eve
6. Stranded In Self-Pity
7. Glory Road
8. Gold Dust Woman
9. Beat Down The Dust
10. Wanderlust
11. Spots Of Time
12. Hallelujah Boulevard
13. Word On The Wind

http://www.warrenhaynes.net/

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.