Devation – Scorn through an absent scene

Devation – Scorn through an absent scene
Devation – Scorn through an absent scene

Nästa intressanta band ut på den Svenska metal-scenen är Göteborgsbandet Devation, som albumdebuterar i och med plattan: Scorn through an absent scene. Bandet har funnits i ett par år och har efter diverse medlemsbyten numera en stabil sättning. Detta resulterade i att man först släppte en ep: Artifacts, innan man på allvar satsade på en första fullängdsplatta. Tyvärr framgår det väldigt dåligt vad dessa killar har sysslat med tidigare innan man bildade bandet, men man inser snabbt att det ändå handlar om riktigt skickliga musiker.

Devation hamnar som många andra band ifrån hemstaden inom den grymt framgångsrika melodic death metal-genren. Bandet säger i promobladet att det är ett tag sedan det släpptes något riktigt bra inom genren, och säger sig vilja förnya och tillföra genren nytt liv och nya element i musiken. Det märks på bandets sound att man har varit kraftigt påverkade av det så kallade Gothenburg-sound som band som: At the gates, In Flames, Dark Tranquillity, The Haunted mfl har gjort till ett världsbegrepp. Killarna i Devation verkar ha tagit inspiration från nämnda band och därefter försökt göra något eget av det. Har man då lyckats tillföra genren något nytt, och har man något eget att komma med??

Man har i Timmy Bartelius en frontman som har en klart argsint och brutal framtoning som påminner en hel del om Marco Aro (The Haunted, Face Down, The Resistance). Det förekommer ingen clean-sång alls på plattan utan Timmy varierar sitt vokala register från argsint till ultra-aggressivt. Som tidigare nämnts är killarna grymt säkra musiker som verkligen kan hantera sina instrument. På Scorn through an absent scene levererar man tunga och tekniska riff i grooviga låtar som: Burn it down, Artifacts och The fixation där gitarristerna Joakim Karlberg och Rickard Wiberg lirar grymt coolt. Dessa spår kombineras med höghastighetslåtar som: The oppressed, Cancer och Frantic med betydligt mer mangel i fokus. I dessa mer ösiga spår levereras ett fantastiskt bra trumspel från Oskar Nilsson som innehåller alla de element som tillhör genren i form av dubbeltramp, 2-takt och blastbeats, och i kombination med Fredrik Dirfors tunga basspel ger ett mäktigt sväng och groove.

Trots att det är tyngd och mangel som står i första rummet så finns det trots allt en hel del nyanser i bandets musik som känns välkommet. Plattan är mycket teknisk och välspelad men utan att det någonsin handlar om uppvisning. Devation känns definitivt som ett band för framtiden och levererar på Scorn through an absent scene ett debutalster som de kan vara mäkta stolta över, och som borde tilltala fans av alla ovan nämnda band. De kanske inte har tillfört genren så många nya element, men de känns ändå grymt tighta och fräscha och klarar sig grymt bra i den stenhårda konkurrensen från många av de stilbildande banden från Götet!!

Devation – Scorn through an absent scene
Shunu Records

1.   The oppressed
2.   Burn it down
3.   Scorn through an absent scene
4.   Void
5.   Artifacts
6.   Cancer
7.   Frantic
8.   Closing degree
9.   Deadweight
10. The fixation

www.facebook.com/devationswe

 

Betyg: 8 / 10

Staffan Vässmar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.