Parallels – Exodus

Det börjar med ett talat stycke. En dramatisk dialog på ukrainska sätter tonen för denna dramatiska platta. Texterna rör kriget, dess fasor och följder, och flykten från det meningslösa våldet. När sången börjar är Murray Head i ”Jesus Christ Superstar” den första tanken som slår mig. Inte så att detta skulle vara något plagiat. Nej, ganska omgående utkristalliserar sig ett tämligen eget sound kring Ulrik Arturéns stämband. Eget är också bandets uttryck. Jovisst kan man dra paralleller till Magic Pie, Camel (Anders Börjessons blödande gitarrsolon) eller Emerson Lake and Palmer (Torbjörn Carlssons mäktiga keyboards). Men i samklang med bandets namn är dessa just paralleller, och inga stölder. Somliga instrumentala stycken är rena klassiska orkesterverk. Texterna kretsar mellan hopp och förtvivlan, och musiken följer med tills vi i slutändan har upplevt en dryg timmes konceptalbum/progoperett som inte skäms för sig intill genrens stora namn. 

En varm applåd förresten till Maria Kirilov som lånar ut sin vackra, starka stämma till ett par av låtarna. 

Parallels – Exodus

 1. The Beginning
 2. The Escape
 3. You’ve got to run (feat. Maria Kirilov)
 4. One more road
 5. Fields of despair
 6. How can this even be? (feat. Maria Kirilov)
 7. Not alone pt1
 8. Forgotten
 9. Darkness
 10. Sea of death
 11. Say hello (Solid ground)
 12. Not alone pt2

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

2 svar på ”Parallels – Exodus”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.