Ossicles – Music for Wastelands

Ossicles-Music for Wastelands
 Ossicles – Music for Wastelands

De norska kusinerna Sondre och Bastian Veland grundade bandet Ossicles 2011 och de gav då ut debut-plattan “Mantlepiece”. Den rönte rätt stort intresse i Prog-världen, särskilt med tanke på att de bara var 16-17 år gamla när de skrev musiken. De fick till och med en inbjudan av Mike Portnoy att spela live. Nu är det då dags för uppföljaren som döpts till ”Music for Wastelands”. Återigen, det mesta av musiken framförs av duon med lite gästspel av Erlend Furuset Jenssen (saxofon) och Karin Mäkiranta (sång).

Plattan innehåller 14 spår av väldigt olika karaktär där en del känns väldigt experimentellt. Stilarna växlar friskt och man kan säga att det är en salig blandning av klassisk rock, progrock, jazz och drum’n bass. Bästa exemplet och den låt där denna blandning lyckas bäst är låten ”Darkroom”. Den låter riktigt spännande. Spännande är också låten därefter med titeln ”Tectonic” där jazzinfluenserna är tydliga. Mycket fin sång och fina harmonier. Överhuvudtaget låtarna i början av plattan låter väldigt inspirerande men efterhand blir experimenterandet lite väl utpräglat och det melodiösa sätts lite på undantag. Detta gör att jag inte riktigt kan ta mig till verket som helhet. Det ordnar sig dock lite på slutet när man bland annat plockar fram de gamla klassiska mellotronstråkarna i kompet. De två sista låtarna är riktigt njutbara. Lugn musik med mycket harmoni, särskilt i samspelet mellan sång och piano. Allra sista låten (titellåten) bygger mycket på mystiken och stämningarna som kan ’trollas fram’ ur den klassiska Mellotronen. Här anar man viss influens av andra norska band med naturmystik-tema (jag tänker då på Nordagust).

Som sammanfattning; för det mesta ett gediget och bra hantverk av duon men det kanske hade blivit ännu bättre om man kortat ner plattan lite och skalat bort några av de lite mer vilda verken på mitten.

Ossicles – Music for Wastelands
Karisma Records

1. Halfway Homes
2. Darkroom
3. Tectonic
4. Will It Last?
5. Family Tree
6. Exit Wound
7. Pale Summer Nails
8. The Red Heart
9. Goodnight Ghosts
10. In the Stereo
11. Girl with the Glass Eye
12. Pandemonium
13. Porcelain Doll
14. Music for Wastelands

http://ossiclesband.wix.com/ossicles

 

Betyg: 6 av 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.