Transport League – Napalm bats & Suicide dogs

TransportLeagueNapalmBatsSuicideDogs
Transport League – Napalm bats & Suicide dogs

När plattan: Boogie from hell släpptes för lite drygt två år sedan gjorde Transport League en storartad återkomst efter ett antal års frånvaro. Plattan var, och är fortfarande ett veritabelt mästerverk i en genre där Transport League får anses som stilbildare. Deras patenterade döds-boogie gör enligt min mening bandet helt unikt. Bandledaren/sångaren Tony Jelencovic har under den tid TL låg i träda sysselsatt sig i sina andra band, och har förutom att han har släppt tre riktigt bra plattor med bandet M.A.N, även tagit hand om mikrofonen i allstarbandet Death Destruction.

Nu har det alltså blivit dags för uppföljaren, och Jelencovic och hans mannar har sin vana trogen även denna gång snickrat ihop en hoper låtar av mycket, mycket hög kvalitet. Denna gång var dock inte succén given ifrån början, utan Napalm bats & Suicide dogs kändes inte alls så självklar och angelägen som föregångaren direkt gjorde. Det var med en ganska stor besvikelse jag stängde av cd-spelaren efter första lyssningen, MEN sedan började det hända grejer. Plötsligt börjar man inse vilka sköna och intrikata riff som Tony och leadgitarristen Peter Hunyadi klämmer ur sig. Vilket härligt groove och sväng som bassisten Lars Häglund och trummisen Mattias Starander skapar, allt kryddat med Tony Jelencovic i absolut högform. Tony är enligt min mening en unik sångare med ett otroligt brett register som han kan anpassa på ett ypperligt sätt, oavsett om det gäller Transport League, M.A.N, eller Death Destruction. Han sjunger, viskar, ryter, gapar, grymtar och vrålar på ett fantastiskt sätt, och gör honom till en av de absolut största och mest betydande vokalisterna inom, och utom landets gränser.

Ett genomgående texttema på nya alstret anspelar precis som albumtiteln: Napalm bats & Suicide dogs på olika sätt/försök att i krigstid använda sig av djur för att döda sina fiender. Plattan känns väldigt mörk med flertalet klart destruktiva låttitlar. Rent musikaliskt känner man även denna gång igen Transport League med sitt personliga tonspråk och grymma sväng. Snacka om ”Boogie from hell” även denna gång. Redan i inledande låten: Hallelujah vampire sätts en grymt hög standard. Tycker faktiskt efter ett antal genomlyssningar att nya alstret är mer varierat än sin föregångare, med flera låtar som går i lite högre tempo där: Black mountain, Kill, kill faster och framför allt Burning bible utgör sköna exempel. Kill, kill faster känns för övrigt riktigt ruskig och obehaglig, med sina skanderande barnkörer i den avslutande refrängen. Andra favoriter är de lite mer långsammare och släpiga: Pussy law och den Alice in chains-minnande Bag of bones.

Den inledande besvikelsen har, som ni kanske har förstått vi detta laget övergått i ett sanslöst gillande, där Napalm bats & Suicide dogs känns precis lika angelägen som sin föregångare. Alltså: De har gjort det igen!! Svinbra rätt igenom! Missa för satans skull inte releasefesten på Belsepub nästa fredag!

Transport League – Napalm bats & Suicide dogs
Metalville Records

1.   Hallelujah vampire
2.   Black mountain
3.   New bomb war
4.   Kill, kill faster
5.   Burning bible
6.   Bag of bones
7.   Pussy law
8.   Only for fear
9.   The goddess and the mad man
10. Slowfall
11. Dark days, evil ways (Tomorrow)
12. Monster driven

www.facebook.com/transportleague

www.myspace.com/transportleagueband

 

Betyg 9 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.