Votum – :KTONIK:

Votum - KTONIK
 Votum – :KTONIK:

Polen har sedan ett antal år seglat upp som en mycket stark leverantör av högkvalitativ progressive, och nästa band ut i denna till synes aldrig sinande ström är Votum. Bandet är på inget sätt nytt men det är först nu som jag har fått upp ögonen för detta gäng. Votum har genom nya plattan :KTONIK: hunnit fram till platta nummer fyra in i karriären.

Votum har precis som många andra polska band ett mycket karaktäristiskt sound som man direkt känner igen. Här finns en mycket stor dos melankoli och vemod som ger dessa bands musik en väldigt speciell prägel. Hade inte hört Votum tidigare men kände att det fanns en hel del som direkt tilltalade mig. En av dessa saker var den tidigare nämnda melankolin som man får fram i många och långa suggestiva och känslofyllda avsnitt. En annan detalj som gick hem hos mig var den kontrast mellan det mer finstämda och vemodiga tonspråket, och det betydligt kraftfullare och brutala mangel som starkt bryter av mot det lugna. Fick också en känsla av att bandet var starkt influerat av dagens Anathema, fast i en något brutalare form, vilket också höjde intressefaktorn för bandet ytterligare.

Efter ett stort antal lyssningar känns nya alstret :KTONIK: fortfarande angeläget men jag har tyvärr börjat störa mig något på en del detaljer. En av dessa är att man använder närmast exakt samma upplägg i alla spår, det vill säga en ganska lugn och finstämd inledning som sedan stegras till ett kraftfullt och brutalt refrängparti. Man använder dessutom närmast identiska ackordsföljder i många spår vilket gör att låtarna då blir svåra att särskilja. Det är nästan bara i låten: Simulacra som man höjer tempot något från den suggestiva lunk som används i de flesta andra spåren.

Musikerna i bandet kan definitivt hantera sina instrument och sångaren Bart Sobieraj har en skön och kraftfull stämma som matchar bandets musik perfekt. Visst är Votum ett riktigt bra band som levererat en klart godkänd platta, men :KTONIK: hade definitivt vunnit på om den hade haft en större variation i låtarna.

Votum – :KTONIK:
Inner Wound Recordings

1.  Satellite
2.  Greed
3.  Spiral
4.  Blackened tree
5.  Simulacra
6.  Prometheus
7.  Horizontal
8.  Vertical
9.  Last word

www.facebook.com/Votumpage

www.votumband.pl

 

Betyg: 6 / 10

Staffan Vässmar

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.