Manimal – Kungsbacka Teater 23/1-2016

artrock-manimal_2web

Några vänner och jag passade denna snöiga vinterafton på att besöka Kungsbacka där Manimal och Circus Maximus två grymma liveband körde ett dubbelset. Innan avfärd sneglades blicken på den där svarta saken med lins. Hmm okej du får hänga med, utan planer eller fotopass.

Kungsbacka Teater var en ny bekantskap och det må jag säga en trevlig sådan, vi emottogs med leenden och vänlighet. Inte den där ibland storstadsmentaliteten utan mera lite nervöst nu kommer det en massa sådana där svartklädda och kommer dom att riva stället? 😉 Skämt åsido här var det inga divaegenenheter bara en regel, drycker intages i baren utanför konsertarenan. Arenan – inför dagens begivenhet hade man tagit bort några stolsrader så även de som kände för att ”rocka loss” framför scen fick sin beskärda del.

artrock-manimal_5web

Manimal intar scen med intro och spåret Irresistible från senaste fullängdaren Trapped In The Shadows och kvällens metal/power/progressive-afton är ett faktum. I ett närmaste fullsatt arena känns förväntningarna rätt stora liksom vibbarna att detta kommer bli riktigt bra som det också blev! The Dark en rätt så rak låt ljuder ut ur högtalarna, Manimal har på senaste fullängdaren lagt kursen ännu mera mot ”old fashion metal” ala Judas Priest vilket även genomsyrar kvällens föreställning. Kommentarerna som hörs från publiken kretsar mest kring vokalisten Samuel Nyman och hans otroligt höga toner, ja en ung Geoff Tate i Queensrÿche. Inte många som klarar dessa speciellt live men Samuel fixar det medbravur, om man säger ”tur det inte fanns kristallkronor i arenan” så förstår ni vidden. The Darkest Room och jäklar ett av spåren från första skivan som satte sig i hjärnan, kul dom kör denna live igen. Shadow från samma skiva tar vid och efter den Trapped In The Shadows från senaste albumet, all eventuell nervositet är som bortblåst och det är verkligen drag under galoscherna på scen.

artrock-manimal_13web

 

Nu hör man tydligt skillnaden från de båda epokerna. Ja det har gått åtta år mellan de båda plattorna och nya taktsektionen André Holmqvist (trummor) och Kenny Boufadene (bas) har smält in riktigt bra, här låter det förvånansvärt tight och tekniskt brilliant tillika följsamt redan efter vad jag vet andra giget. Psychopomp tunga riff, gungande metal och en visuell scenshow inklusive pyro gör ju inte kvällen sämre . Powermetalens abc kan kanske vara en bra beskrivning när Invincible körs . Några fler spår inklusive extranumret Human Nature och den visuella faktorn tillika musikaliska gjorde kvällen till ett enda stort leende!

artrock-manimal_7web

Giget spelades in och förhoppningsvis kommer en live-DVD inom snar framtid. Och ja det blev ju även några foton från publikplats.

 

Betyg: 8/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.