Vulkan – Observants

Vulkan – Observants
Vulkan – Observants 

Västsvenska Vulkan följer upp sitt debutalbum Mask of Air (2011) med Observants. Att beskriva gruppens musik med hjälp av referenser i form av andra grupper är inte helt lätt. Ibland går tankarna till namn som Porcupine Tree, Pineapple Thief och Pendragon medan jag i nästa stund finner goda argument för att inte nämna dem över huvud taget. Att Vulkan i sina intensivaste stunder påminner om Tool känns däremot träffsäkert.

Vulkan är utomordentligt skickliga på att bygga upp suggestiva stämningar. Som lyssnare vaggas man in i olika låtsegment genom korta repetitiva melodier och rytmer. I de bästa spåren ”Invisible thrones” och ”Endineer” ruvar musikerna på en handfull olika idéer som knyts ihop i flotta, närapå körfinalsliknande crescendon. ”Consequence of ignorance” är elegant om än inte lika ombytlig. Den väljer istället att fånga lyssnaren med ett relativt harmoniskt gung innan den skruvar upp dramatiken. ”From here to where it all ends (Terminus)” är snarlik men snöpligt kort varför den inte får ett lika starkt grepp om mig. Jag kan tycka att vissa av låtarna är onödigt snåriga. Den mosaiska ”Hypnotica” har liksom ”Invisible thrones” ett Toolminnande progmetalparti vilket Vulkan hanterar med stor säkerhet. Vidare har den en vacker speldosetrudelutt, ett läckert österländskt ekande gitarriff och en nervös, nästan thrashig vers. Men jag hittar inget ledmotiv och låten känns som ett potpurri av olika låtidéer. Instrumentala ”The luning” är inte lika spretig men saknar även den pricken över i.

Skivan är krävande i det att den inte avslöjar sitt djup i första taget. Men musiken har verklig substans och gruppen är skicklig på att presentera allt från finast klingande detalj till intrikata progmetalutbrott. Kan Vulkan i framtiden skapa lite tydligare låtar utan att för den skull tumma på sin identitet så har de något enastående på gång.

Vulkan – Observants
Blue Turtle

1. Sleepwalker´s march
2. Invisible thrones
3. From here to where it all ends (Terminus)
4. Hypnotica
5. Cosmigrants
6. Consequence of ignorance
7. The luning
8. Endineer

https://www.facebook.com/thebandvulkan/

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.