Hellsingland Underground – Understanding Gravity

understanding_gravity
Hellsingland Underground – Understanding Gravity

 

Bandet som låter likt en massa andra och ingen annan. Ljusdals stolthet Hellsingland Underground har verkligen lyckats mejsla fram ett eget sound från en rad andra influenser. De har alltid beskrivits som ”Det bästa amerikanska sydstatsrockbandet – från norra Sverige” och visst är det så att de även på nya given Understanding Gravity kan leva upp till denna beskrivning. Framförallt är det influenserna från Allman Brothers Band och Buffalo Springfield som jag fastnar för men nu finns också en touch av Thin Lizzy och en dos av Pink Floyds kreativitet. Egentligen skiljer sig inte detta fjärde album speciellt mycket från sina tre äldre syskon förutom att bandet helt enkelt bara blir bättre på att skriva låtar för var gång de släpper nytt material. Understanding Gravity känns klart mycket mer genomarbetad och starkare än tidigare alster och de krokar och snäva svängar bandets musik ibland kan ta känns mer naturliga. För det är ju så att Hellsingland Underground inte är något mossigt jamband som romantiserar om den amerikanska södern utan att komma någonvart. Tvärtom. De andas svensk äventyrslusta och nyfikenhet utan att för den skull varken bli för invecklade eller intrikata. Jag skulle inte ens vilja kalla de för progressiva även om ett spår som Reincarnated the Same as I Ever Was visar tydliga bevis på just det begreppet. Det som jag dock alltid har uppskattat mest med bandet är deras förmåga att berätta historier som leker med fantasin och melodierna som ackompanjerar alltihopa. Ett sådant spår är Dizzy Jonsson & The Rovers som jag inte kan få ur skallen. Lyriken är ganska rättfram och lämnar inte mycket till fantasin men tillsammans med de fantastiska melodierna så blir det en fullträff i min bok. Nästan samma betyg får helheten på denna skiva. Hellsingland Underground är nog inte för alla men jag älskar det jag hör. Jag mår bra när jag lyssnar på Understanding Gravity och det räcker gott för mig. Utan tvekan bandets bästa skiva så här långt i karriären.

Hellsingland Underground – Understanding Gravity
Wild Kingdom

1. Earth’s Gonna Shake
2. As Dreams Go By
3. No Regrets
4. Dizzy Jonsson & The Rovers
5. You Saved Me
6. How Lonely it Must Be Being You
7. Reincarnated the Same as I Ever Was
8. The War is Over
9. Sail On My Seasick Brethren
10. Golden Haze
11. When the Music Ruled the World
12. Lonely Planet

www.hellsinglandunderground.com

https://www.facebook.com/Hellsingland-Underground

 

Betyg: 8/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.