Spark! – Maskiner

PROCD066_Booklet.indd
Spark! – Maskiner

 

Med nye sångaren Christer Hermodsson så är soundet lite hårdare och mörkare än förut vilket även omslaget antyder. Jag går ändå igång på detta och det hörs att pionjärerna Nitzer Ebb påverkat ljudbilden. Det är hårt, monotont men ändå melodiöst på samma gång. Nitzer såg jag förresten som förband till Depeche Mode för några år sedan och de röjde något kopiöst på scenen. Man får lätt en bild i huvudet att Spark! också skulle kunna gå loss på scen. Öppningen Alla på en gång och Brinner som vackrast sätter fart på synth-blodet och man tänker även på gamla Nurnberg 47 från filmen G (1983). Filmbandet med nyligen bortgångne Olle Ljungström (V.I.F.) om ni minns.

Titellåten Maskiner har lite Code 64-och- Alphaville-feeling och gör att man diggar vidare. Sedan kommer den tunga och uberhårda Monolog som med sin iskyla tränger in i minsta öppna kroppspor. Coolt!

Vansinn-E och Zombie är rena Ebb-hyllningar. Därefter kommer Vi faller och förra årets singel Stå emot. Jag gillar även flirten med gamla DJ-duon Hardfloor i Liket lever. Ni vet de som hottade upp Mory Kantes Yeke Yeke och New Orders Blue Monday samt Mike Oldfields Let there be light år 1995.

Detta är den bästa av Spark!-s skivor som jag hört (av tre stycken). De är definitivt på rätt spår. Ett plus för att de sjunger på svenska också. Inte lika poppiga som Saft (också albumaktuella) och inte lika superhårda som Nitzer Ebb men nånstans där mitt emellan kanske hittar ni Spark!.

Spark! – Maskiner
Progress Pro

1. Alla på en gång
2. Brinner som vackrast
3. Maskiner
4. Monolog
5. Vansinn-e
6. Zombie
7. Vi faller
8. Stå emot!
9. Monster
10. Liket lever
11. Utan oss

https://www.facebook.com/sparksomfan/

 

Betyg: 7/10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.