Arjen Anthony Lucassen’s Strange Hobby

Strange_Hobby

Arnold Layne has a strange hobby… Ur första raden i första Pink Floyd-singeln tog han titeln, Arjen Anthony Lucassen, när han 1996 skulle ge ut en rad gamla popdängor på sitt eget Arjen-vis. Resultatet blev en pigg, underhållande kavalkad; för den erfarne lyssnaren fylld av igenkänning, för nykomlingen en frejdig historielektion. Bland de mest lyckade låtarna finner jag ”I am a rock” (Simon and Garfunkel), ”Bus stop” (Hollies) samt de hysteriskt snabba versionerna av Bob Dylans ”I want you” och The Who-klassikern ”Boris the spider”. Beatles, Status Quo, Monkees, T. Rex, Beach Boys – på de flesta håll blir jag glad av att lyssna.

Till fördelarna hör även själva valet av pop. En skiva med Deep Purple- och Led Zeppelin-covers hade varit betydligt mer förutsägbar och gissningsvis tråkigare. Hit hör också att Arjen sjunger själv. Ayreon, Gentle Storm och övriga projekt i all ära – jag saknar alltsom oftast Arjens egen fina stämma. Att denna nyutgåva försetts med fyra bonuslåtar skadar inte heller.

Ska man leta nackdelar, så störs jag en smula av att allt förvandlas till Arjenrock. Kanske att vissa låtar kunde ha fått behålla sina timida popskrudar? Ännu en nackdel är att även om nu allt är välgjort, känns det hela ändå som ett tydligt sidoprojekt med glimten i ögat. Ja, det dröjde åratal innan fansen fattade att det faktiskt fanns en Arjenskiva med popcovers. Omslaget skvallrade inte med ett ord om upphovsmannen.

Arjen Anthony Lucassen’s Strange Hobby
Cherry Red Records

 1. ARNOLD LAYNE
 2. NORWEGIAN WOOD
 3. PICTURES OF MATCHSTICK MEN
 4. I AM A ROCK
 5. BORIS THE SPIDER
 6. (FURTHER REFLECTIONS) IN THE ROOM OF PERCUSSION
 7. SUNNY AFTERNOON
 8. SEE EMILY PLAY
 9. FOR NO ONE
 10. I WANT YOU
 11. BUS STOP
 12. FLOWERS IN THE RAIN
 13. THE LETTER
 14. RIDE A WHITE SWAN
 15. SLOOP JOHN B.
 16. DAYDREAM BELIEVER
 17. CATCH THE WIND
 18. ICE IN THE SUN

  BONUS TRACKS

 19. PRETTY GIRLS
 20. IN THE ROOM OF PERCUSSION – Feat. Peter Daltrey
 21. LAST TRAIN TO CLARKSVILLE
 22. RUBY TUESDAY

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.