Kansas – The Prelude Implicit

kansas_-_the_prelude_implicit_2016_coverweb

För många är Kansas synonymt med deras klassiker Carry on wayward son (1976) och Dust in the wind (1977) signerade Kerry Livgren. Han var för Kansas vad Ken Hensley var för tidiga Uriah Heep skulle man kunna säga. Själv håller jag 80-talskatalogen högst även om jag inte direkt spottar på 70-talskatalogen heller.

Första skivan släpptes redan 1974 och om jag förstått saken rätt så har en av originalsångarna, Steve Walsh, förbrukat sönder sin röst och lämnat bandet 2014, då han själv inte tycker att han kan göra låtarna rättvisa längre. Tråkigt, men ersättaren Ronnie Platt gör ett mycket bra jobb på nya plattan. Han har en röst som rör sig i samma landskap som Steve Walsh. Detta gör att, hemskt att säga men, saknaden inte blir så stor som den kunde ha blivit. Han har dessutom hunnit sjunga in sig i bandet då han redan varit med i cirka två år och turnerat flitigt.

Inte bara det. Efter 16 år av att bara ha turnerat så är man nu redo att äntligen släppa en uppföljare till skivan från år 2000. Då var Kerry Livgren tillbaka men försvann snabbt igen. Trots avsaknaden av sin ”hit-makare” så är nya plattan en väldigt stark sak. För det första älskar jag den lilla vemodiga tonen som går igenom hela skivan. För det andra så är den väldigt varierad vilket gör att den är underhållande att lyssna på. En varning dock. De som har svårt för fioler ska nog hålla sig borta från denna grupp. Instrumentet dyker upp som gubben i lådan genom hela skivan. Själv har jag dock inga problem med det. Har många favoriter på skivan som varierar efter humör men första singeln With this heart låter redan som en klassiker!

Ni som uppskattar Kansas sedan tidigare kan därför tryggt införskaffa denna skiva och njuta. Ni som inte hört Kansas tidigare har en hel skattkista att upptäcka inklusive nya skivan som mycket väl kan tjäna som nyckel till den!

Kansas – The Prelude Implicit
InsideOut Music

1. With this heart
2. Visibility zero
3. The unsung heroes
4. Rhythm in the spirit
5. Refugee
6. The voyage of eight eighteen
7. Camouflage
8. Summer
9. Crowded isolation
10. Section 60 (instrumental)

http://www.kansasband.com/

https://www.facebook.com/KansasBand/

 

Betyg: 8 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.