An Endless Sporadic – Magic Machine

an-endless-sporadic-magic-machine

Ibland stöter man på musik och musiker som serverar något långt utanför det vanliga. Det här gäller i synnerhet den nya releasen ”Magic Machine” från bandkonstellationen An Endless Sporadic. Det här verket kvalar verkligen in under epitetet ”Artrock” för här finns i stort sett hela skalan av musik från det klassiska till tyngsta rock representerat i en enda salig blandning.

Bandet leds av kompositören och multi-instrumentalisten Zack Kamins (tidvis verksam vid Berklee College of Music i Boston) som tillsammans med ett flertal högklassiska musiker har vävt ihop denna komposition (eller vad vi nu skall kalla den). Bland övriga i bandet märker vi bland annat Jonas Reingold på bas och Navene-K (från Animals as Leaders) på trummor. Vi har också gästspel i varsin låt av Roine Stolt och Jordan Rudess (från Dream Theater). Dessutom medverkar en hel svärm av musiker på i huvudsak klassiska instrument. Lite udda här är percussionisten Michael Iago Mellender som bland annat spelar på ”Hand-hammered Lasagne Warming Trays”!

Plattan innehåller väldigt mycket fin musik men i en salig blandning och utan vanliga låtstrukturer som man annars är van vid. Visst brukar den progressiva rocken ofta ta ut svängarna men det här är flera snäpp värre, måste jag säga. Precis som man har lärt sig ett tema går musiken vidare till nästa och sen nästa och nästa i en ändlös sekvens. Bandets namn gör verkligen skäl för sig – det är verkligen en ändlös sporadisk musikupplevelse med närmast labyrintkänsla. Det är ingen tvekan om att det är bra och att musikerna är skickliga men man blir lite frustrerad av att lyssna. Exempelvis – det är mycket svårt att efteråt beskriva essensen av varje enskild låt. Jag tycker det är nästan omöjligt när låtarna har så lite egen och unik struktur.

Den låt som ändå sticker ut mest och som är min favorit på plattan är den långa ”Sky Run” som även finns släppt på en rätt så snygg animerad video. Här får vi höra Jordan Rudess på piano och andra keyboards. En mycket njutbar komposition men även här har man svårt att få kläm på låten och dess väldigt många ansikten. Jag gillar dock skarp hur man här har vävt in klassiskt komp, bland annat väldigt mycket fina partier med blåsinstrument och det låter faktiskt riktigt bra.

Jag gillar även de tre avslutande låtarna på plattan som jag tycker har lite mer struktur och finess. Här får vi också höra lite mer av Jordan Rudess och Roine Stolt. Slutbetyget är jättesvårt att sätta. Det blir bra men denna siffra har en väldigt stor ’felmarginal’. Man måste ha rätt humör för att lyssna men jag kan tänka mig att plattan kommer att imponera stort på den som gillar lite mer komplex musik medan andra kommer att ge upp redan vid första lyssningen.

An Endless Sporadic – Magic Machine
Reingold Music

1 The Departure (5:54)
2 Magic Machine (5:05)
3 Galactic Tactic (3:07)
4 Finding The Falls (5:36)
5 The Assembly (5:15)
6 Agile Descent (4:16)
7 Sky Run (8:55)
8 Through The Fog (4:19)
9 Sea Voyage (2:54)
10 Impulse II (4:28)

https://www.facebook.com/anendlesssporadic

 

Betyg:7/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.