Meller Golyzniak Duda – Breaking Habits

mgd-breaking-habits-web

Tre välkända polska rockmusiker (faktiskt något av en polsk supergrupp) släpper så här på senhösten en platta som sägs vara inspelad på gammalt klassiskt retrovis  – det vill säga inspelat live i ett och samma rum utan en massa pålägg och specialmixningar (fast helt utan pålägg är det faktiskt inte om man lyssnar noga). Det är i alla fall avskalat, tidvis tämligen ’skitigt’ men faktiskt också tämligen njutbart även för oss mer lite mer kräsmagade progfans. Musikerna är Maciej Meller (gitarrist med förflutet i Quidam), Maciej Golyzniak (trummis i Sorry Boys) och Mariusz Duda (sångare och basist från Riverside). Den sistnämnde berättar att han haft en förfrågan från de andra att göra en sån här inspelning sedan länge men att det alltid kommit annat emellan. Men efter gitarristen Piotr Grudzinskis hastiga frånfälle i Riverside kan man förstå att Mariusz nu tagit tillfället i akt att som omväxling göra något helt annat än tidigare. Även som i fallet med Riverside står Mariusz för både basspel och sång på denna platta.

Man får säga att det är rätt djärvt att ge sig på ett sånt här projekt i den meningen att bandet här spelar musik på ett sätt som egentligen ingen av dem gör i vanliga fall. Vi vet exempelvis att Mariusz är något av en perfektionist men här släpper han alla fallskärmar och livlinor och bara kastar sig ut i det okända (precis som titeln på plattan antyder). Men det går naturligtvis bra för alla – de visar att de är riktiga proffs. Det problem som finns är kanske att soundet är så annorlunda mot vad deras fans normalt är vana vid. Själv upplever jag bristen på understöd från keyboards som lite udda vilket ibland ger ett lite tomt sound. Fast för det mesta lyckas bandet få till en tät och fin ljudbild i alla fall. Fast jag får erkänna att inspelningen inte riktigt lyckas få fram samma varma sköna känsla i Mariusz sångröst som vi vanligen hör. Sången är lite ’burkig’ eller ’instängd’ vilket kanske beror på sättet de spelade in på eller så har man medvetet mixat det så här. Maciej Mellers gitarrspel är däremot klanderfritt och mestadels väldigt njutbart.

Bästa låtarna på plattan är den inledande ”Birds of Prey”, den instrumentala titellåten ”Breaking Habits” (skönt improviserad) och den långa ”Floating Over” (som också släpps som singel). För det mesta kan man säga att det är klassisk rock som spelas med vissa blues-inslag och en hel del improviserat. En bra inspelning men som tidigare sagt rätt så annorlunda. Kan mer liknas vid en oslipad diamant än ett praktsmycke.

Meller Golyzniak Duda – Breaking Habits
Rock-Serwis

1. Birds of Prey
2. Feet on the Desk
3. Shapeshifter
4. Breaking Habits
5. Against the Tide
6. Tatto
7. Floating Over
8. Into the Wild

www.rockserwis.pl

www.facebook.com/mellergolyzniakduda

 

Betyg:7/10

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.