Crowbar – The Serpent Only Lies

crowbartheserpentonlylies_web

I snart tre årtionden har New Orleans, och ett av världens, tyngsta band gett oss doomtung sludge metal som inga andra. Trots att det är de karriärsinledande albumen som oftast nämns när Crowbar kommer på tal så känns det ändå som att bandets bästa tid är nu. Efter nästan sex år utan nytt material så släppte de 2011 Sever the Wicked Hand vilket också var det första albumet som gitarristen och sångaren Kirk Windstein spelade in i nyktert tillstånd. Albumet var ett styrkebesked som hette duga utan att avvika från bandet inslagna musikaliska bana. Efterföljande Symmetry in Black (2014) ökade bara på känslan av ett band som hittat sig själva igen. Med originalbasisten Todd Strange tillbaka i bandet och en medveten tillbakablick på sina äldre album så har New Orleans-veteranerna nu åter igen levererat ett album av högsta klass. För den oinvigde så kan nya The Serpent Only Lies te sig lite enformig men inget kunde vara mer fel. När man börjar tycka att de blytunga och långsamt rullande doomriffen är på väg att bli enformiga så kommer det en tempohöjning eller ett rivigare stycke. När ljudmattan tycks vara för kompakt för vårt eget bästa så kommer en nyansförändring eller ett snyggt melodiparti. Det är en omvälvande upplevelse men det tar ett antal omgångar innan musiken visar sitt rätta jag så det gäller att ha tålamod. Men det är det värt för The Serpent Only Lies kan vara bandets starkaste giv till dags dato. Det finns garanterat band som rent ljudmässigt kan kategoriseras som tyngre än Crowbar men få, om något, band kan få till deras gung och variation. Inte konstigt att de fortfarande är nummer ett i genren.

Crowbar – The Serpent Only Lies
Steamhammer/SPV

1. Falling While Rising
2. Plasmic and Pure
3. I Am the Storm
4. Surviving the Abyss
5. The Serpent Only Lies
6. The Enemy Beside You
7. Embrace the Light
8. On Holy Ground
9. Song of the Dunes
10. As I Heal

www.facebook.com/crowbarmusic

 

Betyg: 8/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.