Maschine – Naturalis

maschinenaturalis-web

Naturkatastrofer. Kan det vara något att bygga ett album på? Ja, det tycker uppenbarligen nya lovande brittiska prog-bandet Maschine på den nya plattan med titeln ”Naturalis”. Efter succén med debutplattan ”Rubidium” med starka influenser av bl a Pain of Salvation kändes det spännande att ta del av uppföljaren.

Det börjar verkligen superbra med den 12 minuter långa låten ”Resistance” som återigen ger starka vibbar av (tidiga!) Pain of Salvation. Trevligt är också att den nya mycket duktiga belgiska sångerskan och keyboardisten i bandet Marie-Eve de Gaultier tar rejält med plats på denna och flera andra låtar på plattan. Hon kompletterar Luke Machin väldigt bra bakom micken och keyboardkompet är jättebra. Jag gillar speciellt när hon petar in lite klassiska mellotronstråkar här och där (t ex det urläckra partiet efter 10 minuter). Särskilt bra är också mittenpartiet mellan 4-7 minuter i inledningslåten. På slutet i detta parti är det även närmast lite Änglagårdskänsla med mycket fint flöjtspel. Och vem spelar flöjt? Jo, det är Marie-Eve igen. Verkar vara en sanslöst bra rekrytering till bandet.

Tyvärr håller inte de närmast följande låtarna riktigt samma kvalitet som inledningslåten med undantag kanske för ”Make Believe” som bitvis är riktigt vacker. Bandet ger sig på dessa låtar ut på lite mer populär-jazz/funkiga eskapader som inte riktigt tilltalar mig.

Men avslutningslåten (bland de studioinspelade låtarna), som återigen är ett långt stycke, höjer sig återigen till nivåer som är i närheten av inledningslåten. Här är domedags- och katastrofkänslan lite mer närvarande och det låter tidvis dramatiskt. En ganska hetsig takt där jag kanske tycker att den nye trummisen James Stewart och Marie-Eves repetitiva keyboardslinga får kämpa lite väl mycket emellanåt för att hålla jämna steg med varandra. Men frånsett detta är det ett riktigt njutbart stycke.

Som avslutning måste jag säga att Maschine är ett riktigt intressant nytt progressivt rockband som man nog kan hoppas mycket på inför framtiden. Synd bara att just denna plattas mittparti inte riktigt höll samma kvalitet som inledning och avslutning.

Maschine – Naturalis
InsideOut Music

1. Resistance (11:52)
2. Night And Day (5:08)
3. Make Believe (7:10)
4. Hidden In Plain Sight (7:01)
5. A New Reality (8:45)
6. Megacyma (11:46)
7. Eyes Pt.2 (Live in Veruno) (8:55) *
8. Rubidium (Live in Veruno) (8:47) *
* Tracks 7+8 are bonus tracks recorded live at 2Days Prog+1 *

http://www.maschineuk.com
www.facebook.com/maschineuk

Betyg: 7/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.