Silhouette -The World Is Flat (and other alternative facts)

Den holländska progrocken frodas och levererar fortfarande. Nu är det dags för bandet Silhouette från Utrecht att släppa en ny platta med den intressanta titeln ”The World is Flat and other alternative facts”. Bandet, som funnits sen 2005 och består av ett gäng kompisar med stor kärlek till progressiv rock, har sen dess släppt 4 fullängdsplattor och en live-platta.

Stilen, som väl får karakteriseras som Neoprog, påminner mycket om andra holländska band som Sky Architecht och Knight Area. Det beror kanske främst på sångaren Brian de Graeve som sjunger väldigt likt både Christiaan Bruin (även känd under artistnamnet Chris) från Sky Architect och Mark Smit från Knight Area. Tonläget är heller inte mycket olikt det som Hansi Cross hållit i sina Cross-plattor. Men jag måste också säga att jag även får kraftiga vibbar av IQ med tanke på det massiva kompet från diverse keyboards från Erik Laan och det här ger bandet ett ganska maffigt och intressant sound. Till detta kommer att man också tagit in flera gästsolister på violin och blåsinstrument och det här har verkligen lyft arrangemangen rejält, måste jag säga.

Nivån på låtarna är genomgående hög och bra men jag måste ändå säga att två låtar på plattan sticker ut rejält och det är de långa låtarna ”The Flow” och ”Six Feet Under Ground”. Det här är topp-klass progressive rock som jag tror kan tilltala de flesta. Melodiskt men fortfarande med ett rejält rockdriv och en massa instrumentalt högklassiga partier som är mer åt det symfoniska hållet än den typiska neoproggen (om jag vågar uttrycka mig så). Och sången är utmärkt och i fin balans med kompet.

Det här är en mycket njutbar platta för den som gillar melodisk och keyboard-dominerad progressiv rock. Synd att Hansi inte fick vara med och se slutresultatet av denna platta på hans eget bolag. Han hade verkligen gillat det.

Silhouette – The World Is Flat (and other alternative facts)
Progress Records

1 March of Peace
2 The Flow
3 Six Feet Under Ground
4 Symphony For A Perfect Moment
I A perfect moment
II Keep The Memory Alive
III Lost Diaries
IV Lucid Dreams
V The Promise
5 Sakura
6 Turn It Off

http://www.silhouetteband.nl/

https://www.facebook.com/silhouette.official.nl/

Betyg: 8/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.