Sterling Ball, John Ferraro & Jim Cox – The Mutual Admiration Society

Det var meningen att bli ett album skapat av ett par nära vänner men riktigt så blev det inte. Namnen Sterling Ball, John Ferraro och Jim Cox är måhända kanske inga namn som den stora massan har koll på men läser man på lite så kommer man snart till insikt. De har inte bara verkat i, utan också på andra sätt påverkat, musikbranschen de senaste fyrtio åren. Det visade sig också att de under alla dessa år lärt känna ett antal andra musiker. Ganska duktiga sådana också som även var väldigt ivriga att få delta. Resultatet blev The Mutual Admiration Society och är ett projekt fyllt till bristningsgränsen med utsökt musicerande. Det är även musikerna som får bära upp intresset hos lyssnaren då det är helt instrumentalt men de gör det mycket bra. Då flertalet av låtarna de valt att spela in är covers så finns här också mängder med melodier som man lätt nickar igenkännande till. I mitt fall är det tur för jag brukar ha svårt att hålla koncentrationen uppe ett helt album utan någon sång. Musikaliskt rör de sig ledigt och lätt mellan den äldre skolans blues, rock och pop. Emellanåt blir det småjazzigt och inte så sällan förs tankarna till surfrock. Allting känns väldigt avslappnat utan att tappa fokus. Jammigt är en annan bra beskrivning.

Första halvan av albumet tilltalar mig mest då det är den delen som hänger samman bäst trots skiftande musikaliska ansikten. Steve Morse (Deep Purple) får till ett härligt groove i The In Crowd, Steve Lukather (Toto) ger sig i kast med deltablues i klassikern Baby, Please Don’t Go och Steve Vai tar sig an coola Sugar Shack. Andra halvan spretar desto mer och är lite anonymare men är ändå underhållande. Framförallt är det alltid härligt att få ta del av Albert Lees flyhänta gitarrspel som här i Buck Owens Crying Time och Hank Williams Hey Good Looking. Här finns också spåret som sticker ut mest då Dream Theaters John Petrucci levererar lite skarpare gitarrtoner i ett medley med gamla Disneylåtar. Helt klart skivans ”shreddigaste” stund.

The Mutual Admiration Society är precis vad titeln säger. Ett gäng vänner som beundrar varandra. Det går nästan att ta på respekten som ljuder ut ur högtalarna. Dock blir det aldrig riktigt spännande trots de utsökta musikaliska utflykterna. Det är väldigt trevligt men jag tas inte med på någon grandios resa. Aspirerande gitarrister bör dock ta och kolla in detta och är du ute efter en perfekt bakgrundsskiva? Ja då behöver du inte leta längre.

Sterling Ball, John Ferraro & Jim Cox – The Mutual Admiration Society
Favored Nations/Mascot Label Group

1. Payday Song
2. The In Crowd (Feat. Steve Morse)
3. Checkin’ Up On My Baby
4. Baby Please Don’t Go (Feat. Steve Lukather)
5. Treat Her Right
6. Sugar Shack (Feat. Steve Vai)
7. Memphis A/K/A Memphis, Tennessee
8. Cryin’ Time (Feat. Albert Lee)
9. I Want You Back
10. Disney Medley (Feat. John Petrucci)
11. Hey Good Lookin’ (Feat. Albert Lee)
12. Strip Mall Gourmet (Feat. Jay Graydon)
13. Heartbroke

http://www.mutualadmirationsocietymusic.com/

https://www.mascotlabelgroup.com/ball-ferraro-cox/

 

Betyg: 6/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.