Årsbästalistan 2018 – Karl-Göran Karlsson

Dags för en årsbästalista igen. Det här var rätt länge ett år utan några självklara favoriter till topp-placeringarna men det ordnade sig till sist. Rätt intressant att Topp 3 blev så pass olika plattor. Visar att Artrock-genren verkligen spänner över ett ganska stort fält. Så här blev det till slut i min lista på de 15 bästa plattorna:

 1. All Traps On Earth: ”A Drop of Light”

Alldeles på slutet av året kom denna platta från Johan Brands nya bandkonstellation med stark Änglagårdsanknytning. Detta verk är ett måste för varje inbiten Änglagårds-fan och inte minst för dig som (liksom jag) fascinerats av alla underbara ljud som frambringas av det magiska klassiska mellotron-instrumentet. Var även beredd på att Johan och hans band tar ut svängarna rejält här och där om man jämför med Änglagårds tidigare alster.   

 1. The Tangent: ”Proxy”

Den genialiske Andy Tillison med sitt band fortsätter leverera härligt svängig musik med jazz-influencer och även underfundiga texter. Just denna platta med titeln ”Proxy” kan dessutom vara den bästa de har gjort hittills. De politiska texterna gör dessutom att vi kan sluta diskutera skillnaden mellan Prog och Progg! Budskapet i titellåten är knivskarpt analyserande och starkt. Sen överraskar bandet genom att leverera en alldeles utmärkt syntes av progressiv rock och Electro-dance-pop i låten ”The Adulthood Lie” som även den har en väldigt tänkvärd text. Som om inte detta räckte så får vi höra en alldeles underbar flamenco-inspirerad instrumental låt i ”The Melting Andalusian Skies”.    

 1. Gazpacho: ”Soyuz”

Norska Gazpacho fortsätter leverera högklassig stämningsfull rock, ofta med låtar som väver in element av norsk folkmusik och även kyrkligt andaktsfulla passager vilket jag är väldigt svag för. Albumet ”Soyuz” kretsar kring den första resan med den sovjetiska rymdfarkosten med samma namn där kosmonauten Vladimir Komarow tragiskt förolyckades vid landningen.

 1. Not a Good Sign: ”Icebound”

Ännu ett superbt album från italienska Not a Good Sign lett av Paolo Botta. Excellenta instrumentella insatser av övriga bandmedlemmar. Vibbar av King Crimson men även av klassisk musik och jazz.  

 1. Ranestrane: ” ”Starchild”

Ytterligare en fin italiensk release kom detta år från Ranestrane som på sistone begåvat Sverige med flera konsertbesök. Underbart känslosam musik baserad på filmen ”2001 – ett rymdäventyr”. Det här är det tredje och avslutande albumet på detta tema.

 1. Riverside: ”Wasteland”

Första nya albumet från Riverside utan gitarristen Piotr Grudzinski gör ingen besviken. Låter lite annorlunda dock med sång i det lägre registret från Mariusz Duda och inte så många tunga metal-baserade låtar.

 1. Oak: ”False Memory Archive ”

Årets nykomling i den progressiva rocken. Melodisk och stämningsfull musik (både varm och mörk) med en alldeles underbar sångare i Simen Valldal Johannessen.

 1. Roine Stolt’s The Flower King: ”Manifesto of an Alchymist”

Efter lång tid sen förra Flower Kings-plattan (ända sen 2013) tyckte Roine Stolt det var dags att återvända till Blomsterkungs-temat. Men på grund av en del byten av bandmedlemmar är bandnamnet lite ändrat och det känns kanske lite mer som ett solo-album av Roine. I vilket fall, vi känner igen mycket av stilen och Flower Kings fans skall absolut införskaffa detta nya alster. Flera superba låtar, bland annat ”High Road” och ”Ze Pawns”.

 1. Southern Empire: ”Civilization”

Ett album baserat på några tidigare Unitopia-låtar och med bara lite nyskrivet material – kan det verkligen räcka till ett bra album för australiensiska Southern Empire (som samlat några tidigare Unitopia-medlemmar)? Visst, kan det det! Bland annat den fantastiska 29 minuter långa låten ”The Crossroads” som har en väldigt speciell historia. Den skrevs ursprungligen för ett nytt Unitopia-album (liksom flera andra låtar här) av Sean Timms (en av de grundande medlemmarna i både Southern Empire och Unitopia) men den togs helt sonika över av Mark Trueck (tidigare sångare i Unitopia) som spelade in den som låten ”Travelling Man” på hans platta med United Progressive Fraternity. Det här gjorde Sean Timms rasande och han beslöt att ge ut låten igen med Southern Empire. Och vilket underbart arrangemang det blev! Det framstår tyvärr helt klart som att det aldrig blir någon mer platta med Unitopia efter det som hänt.

 1. The Sea Within: ”The Sea Within”

Superproduktive Roine Stolt har hunnit med två imponerande releaser i år och det här kommer från hans nystartade ”superband” (om man nu vågar skriva det) tillsammans med Jonas Reingold, Tom Brislin, Marco Minneman och Daniel Gildenlöw. En intressant start. Undrar hur fortsättningen blir.

 1. Rickard Sjöbloms Gungfly: ”Friendship”

En annan arbetsnarkoman inom det svenska musiklivet är Rickard Sjöblom. Hans nya release baserat på en tillbakablick till ungdomen och försvunna vänner är imponerande både musikaliskt och textmässigt.  

 1. Pineapple Thief: ”Dissolution”

Pineapple Thief med Bruce Soord i spetsen släppte en väldigt trivsam platta under sommaren. Låtar som sätter sig snabbt och med ett fint komp på trummorna från Gavin Harrison.  

 1. Kino: ”Radio Voltaire”

För er som gillar John Mitchells röst och gitarr kan jag absolut rekommendera denna platta med Kino. Flera toppenlåtar som ”Idlewild”, ”I won’t break so easily anymore” och ”The Silent Fighter Pilot”.

 1. Haken: ”Vector”

En ny intressant platta från Haken efter deras lilla djupdykning i föregångaren ”Affinity”. Lyssna exempelvis på den fina ”Puzzle Box”.  

 1. Carptree: ”Subimago”

Duon Niclas Flinck och Carl Westholm är den här gången snabba med en ny release (bara ett år sen sist) som är nästan lika bra som föregångaren ”Emerger”. Deras unika sound är en verklig tillgång i en genre där många försöker låta som tidigare klassiska band.   

 

Jag brukar också tipsa om fem särskilt bra låtar från det senaste året tillsammans med lite direktlänkar (så att ni kan kolla in det ögonaböj – annars är de även sökbara på Spotify!) och de kommer här:

 1. All Traps On Earth: ”Bortglömda gårdar”


Är detta årets låt inom Artrocken? För mig är den helt oemotståndlig och ger rysningar varje gång jag hör den.

 1. The Tangent: ”The Melting Andalusian Skies”

 

Härligt jazzig och svängig flamenco? Går det? Javisst! Lyssna på detta instrumentala mästerverk från Andy Tillison och The Tangent.

 1. Southern Empire: ”Goliath’s Moon”

 

Ett litet smakprov från senaste plattan med Southern Empire. Gillar ni detta får ni för allt i världen inte missa den monumentala låten ”The Crossroads” på samma platta (tyvärr inte tillgänglig på Youtube men väl på Spotify).

 1. Leap Day: ”March under the symbol”

 

Leap Day är ett band som ibland får till det och levererar kanonlåtar. Den här gillar jag skarpt och är från senaste skivan. En stark melodi med ett starkt politiskt budskap som inte minst har bäring på den svenska politiska agendan.

 1. Gazpacho: ”Exit Suite”

 

Låt oss avsluta andaktsfullt och värdigt med denna underbara lilla låt från norska Gazpacho. Jag blir alldeles knäsvag av dessa toner. Musikskapande på högsta nivå!

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.