Jason Becker – Triumphant Hearts

Det är nog få som läser denna sida som inte är bekant med gitarristen Jason Beckers öde. Efter ett par album med sin kompis Marty Friedman (ex-Megadeth) i bandet Cacophony och ett med Van Halen-sångaren David Lee Roth så spåddes han en lysande framtid. Tyvärr ville ödet något annat och redan som nittonåring diagnostiserades han med ALS (Amyotrofisk lateralskleros). Det dröjde inte länge innan han förlorade förmågan att spela gitarr, gå, tala och andas själv. De flesta som drabbas av denna hemska sjukdom tynar bort och kastar in handduken efter bara några år. Jason har nu levt med ALS i tjugonio år! Om inte det kallas för livsvilja så vet jag inte vad det heter. Med hjälp av ögonrörelser och en maskin så kan Jason idag inte bara kommunicera med omvärlden utan även skriva ord, noter och ackord och på så sätt skapa och komponera musik. Medhjälpare matar in hans musikaliska visioner i en dator och redigerar sedan efter hans önskemål innan de skriver ut dem och hans musiker sedan spelar in dem. Med den bakgrunden så kändes det väldigt spännande att få ta del av hans nya album även om denna typ av musik i vanliga fall inte intresserar mig.

Triumphant Hearts har sammanställts av en hel hop kända artister, framförallt gitarrister, och är en omvälvande historia med flera ansikten. Största delen består av instrumentala symfoniska stycken med mycket stråkar och gitarrer och skiftar mellan asiatiska, medeltida och filmiska tongångar. Det är väldigt snyggt och välskapat men inget som jag personligen hoppar högt över. Roligast för min musiksmak är den funkiga We Are One med en härlig blåssektion samt när Jason får leka Eddie Van Halen i riffiga Taking Me Back vilket är en outgiven låt från hans tid med David Lee Roth. Även bluesiga Tell Me No Lies är från Jason arkiv och är riktigt trevlig. Snyggast blir det som vanligt när forne Scorpions-gitarristen Uli Jon Roth är i farten som här i Magic Woman ihop med gitarristen Chris Broderick (ex-Megadeth). Bob Dylan-covern Blowin’ In The Wind däremot är lite för seg men ändå ytterligare ett bevis på att Dylans låtar alltid blir bättre när någon annan gör dem. Men händelserikast och mest uppskriva på förhand är nog ändå nio minuter långa gitarrinfernot Valley of Fire. För fans av förförande gitarrsolon och upphetsande shredding så är nog denna låt det närmaste man kan komma musikalisk pornografi. Under låtens gång hörs inte mindre än tretton olika gitarrister med namn som Steve Vai, Joe Bonamassa, Mattias IA Eklundh och Marty Friedman i främsta ledet.

Det är en imponerande skara musiker som medverkar på skivan. Det är galet imponerande hur Jason Becker kan skapa musik över huvud taget och med det i åtanke så är det svårt att såga en skiva som Triumphant Hearts. Detta är som sagt inget jag går igång på i vanliga fall men det är svårt att värja sig. Dels är det riktigt snyggt och dels är det emellanåt smått underhållande. Jag kommer förmodligen inte slita ut skivan men måste ändå ge en hög poäng för musiken håller hög kvalité och sättet albumet har blivit till på är smått rörande. En framgångssaga i ordets rätta bemärkelse.

Jason Becker – Triumphant Hearts
Music Theories Recordings/Mascot Label Group

1. Triumphant Heart
2. Hold On To Love
3. Fantasy Weaver
4. Once Upon a Melody
5. We Are One
6. Magic Woman
7. Blowin’ in the Wind
8. River of Longing
9. Valley of Fire
10. River of Longing
11. Taking Me Back
12. Tell Me No Lies
13. Hold On To Love (Chuck Zwicky Remix)
14. You Do It

 

https://jasonbecker.com/

https://www.facebook.com/jasonbeckerofficial/

https://www.mascotlabelgroup.com/

https://www.mascotlabelgroup.com/jason-becker/biography/

 

Betyg: 8/10

Ulf Classon

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.