All Traps On Earth – A Drop of Light

Jag recenserar egentligen inte musik, men efter att ha lyssnat på denna platta i ett par veckors tid kan jag bara inte låta bli att skriva några rader. För detta är verkligen sensationellt bra! 

Mina förväntningar var ganska högt ställda när jag för ca två år sedan fick veta att Änglagårds basist Johan Brand höll på och skrev musik till ett soloprojekt. Och förväntningarna har infriats med råge!

All Traps On Earth består av Johan Brand på bas, keyboards, sång mm, Thomas Johnson på piano och diverse keyboards, Erik Hammarström på trummor och diverse slagverk, samt Johans dotter Miranda Brand på sång. Samtliga gör strålande insatser. Dessutom finns flera duktiga gästmusiker med. 

Att lyssna på A Drop Of Light är som att kliva in i en magisk värld där precis vad som helst kan hända. Man tas med genom ett varierat musikaliskt landskap med undersköna melodislingor, härligt jazziga partier, ibland nästan lite spöklika stämningar, omväxlande med mer intensiva och ”galna” partier. 

Ibland låter musiken som solljus som silar genom bladverket i en skogsglänta, ibland är det nästan så att man hör de retsamma trollen stampa och tumla runt, för att sedan gå över i något härligt jazzigt, eller något som kunde ha passat bra som filmmusik… Ja, det är svårt att beskriva musiken, och upplevelsen är säkert olika för var och en. 

Musiken är varierad, komplex och intrikat, inte minst rytmiskt. Teman upprepas, varieras och utvecklas, intensiva partier övergår i lugnare och mer luftiga. Man kan höra influenser från klassisk prog, jazz, RIO, Zeuhl, avant-prog, opera, filmmusik och modern klassisk musik. Kanske även lite svensk folkton. Man kan naturligtvis även höra släktskapet med Änglagård, men All Traps On Earth är ingen ”Änglagård-klon”, det är något helt annorlunda. Trots att musiken spänner över ett så stort fält hänger verket ihop och det känns aldrig spretigt. Instrumentationen är rik med massor av sköna mellotroner och andra typer av keyboards, diverse olika blåsinstrument och olika sorters slagverk mm. 

Miranda Brand’s fylliga alt ger en extra dimension åt musiken. Sången är ofta ordlös, dvs rösten används som ett instrument bland alla andra, vilket är mycket effektfullt. Det är endast på ett spår – den undersköna ”Bortglömda Gårdar” – som det förekommer sjungen text. 

A Drop Of Light” är ett storslaget album som jag tror kan locka många fler lyssnare än den traditionella progrockskaran. Det är kanske inte så lättillgängligt för den ovane lyssnaren, men plattan växer efter några genomlyssningar, jag lovar! 

Hela albumet ligger ute för provlyssning på Spotify, men jag föreslår att ni köper plattan. Själv är jag oerhört tacksam att det fortfarande finns musiker som lägger ner hela sin själ i att göra så här ambitiös och kompromisslös musik. Mycket välkomponerat och välproducerat. Detta är definitivt årets album för mig! 

All Traps On Earth – A Drop of Light
AMS Records

All Traps on Earth 18:17
Magmatic Warning 16:10
Omen 13:00
First Step 02:04
Bortglömda Gårdar 14:01

https://www.facebook.com/alltrapsonearth/

 

Betyg: 10/10

Gunilla Härefelt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.