Steve Hackett – At The Edge Of Light

Steve Hackett släpper nu sitt 26:e studioalbum sen debuten med ”Voyage of the Acolyte” 1975. Det börjar lukta rekord för en artist i rockbranschen, skulle jag tro (utan att ha något som helst bevis för detta). Och det finns väl inget som tyder på att Steve på något sätt närmar sig karriärens slut. Snarare tvärtom. Han verkar produktivare än någonsin.

För den som lyssnat mycket på Steves tidigare plattor lär väl det mesta av musiken på den nya plattan kännas tämligen välbekant. Men ändå inte. Det finns helt klart en ambition på det nya verket att så att säga väva in det som brukar kallas ”världsmusik” (”world musik”) mer systematiskt i samtliga låtar. Vi får höra en mängd olika stränginstrument från världens alla hörn, dock inte alla spelade av Steve utan mestadels av inhyrda musiker. Det här har han prövat lite då och då på tidigare plattor men på denna genomsyras nästan varje låt av partier med dessa mer eller mindre exotiska instrument. Dessutom gäller det även rytminstrument och en del blåsinstrument (bland annat didgeridoo). I tillägg till detta så fläskar Steve på rejält med orkesterarrangemang i snart sagt varje låt. Eller snarare, Roger King ansvarar för de orkestrala och körmässiga delarna av musiken. Det framgår dock inte hur mycket som är skapat med inspelad (samplad) musik och vad som är inspelat direkt med kör och orkester. I vilket fall är det tidvis mycket pampigt och fint. Listan av medverkande musiker är mycket lång och vi kan bland annat notera hela fyra olika trummisar (Gulli Briem, Gary O’Toole, Simon Phillips och Nick D’Virgilio) och bidrag från Jonas Reingold (som ju även turnerat med Steve på sistone) på bas. Sången på plattan görs mestadels av Steve själv (och han gör faktiskt detta bättre och bättre på varje ny platta!) men vi hör också flera andra röster i körer och olika stämpartier som överlag låter väldigt bra.

Det här är alltså i grunden brittisk musik men med rejäla inslag av musik från världens alla hörn. Det globala perspektivet finns även med i låttexterna utan att man för den skull behöver klassa albumet som ett koncept-album. Steve är ju inte känd för att skriva politiska texter men här finns i alla fall partier som till exempel uttrycker oro för högervridningen och tendensen till nationell isolationism i världen. Det gäller exempelvis låten ”Beasts in our time” – en parafras på det berömda uttrycket ”Peace in our time” från den olycklige och naive Neville Chamberlain under 1930-talet som totalt missförstod vad Hitler hade i kikaren. Är detta på väg att upprepas i modern tid?

Nåväl, hur är då själva låtmaterialet på albumet i jämförelse med tidigare verk? Ja, överlag helt OK men jag har svårt att ta fram de stora superlativen, tyvärr. Väldigt mycket låter faktiskt mycket välbekant, trots de stora ambitionerna på produktionen (enligt tidigare beskrivning). En del låtar (till exempel ”Descent”) känns rentav mest som utfyllnad. Bästa låt på plattan tycker jag att vi har i låten ”Under the Eye of the Sun”. Den har tjusiga harmonier, snygg stämsång och framför allt ett inspirerande driv i basspelet (guess who ? – jo, just det, Jonas Reingold!). Den är också väldigt varierad med ett oväntat parti med Didgeridoo och den armeniska flöjten duduk en bit in i låten. En annan favorit är den långa ”Those Golden Wings”, framförallt på grund av de urtjusiga partierna med orkester och kör. Här får vi också höra lite sköna klassiska akustiska gitarrtoner från Steve, något som annars saknas nästan helt på plattan. Det känns som om det ligger mycket arbete bakom just denna låt.  

Lite kuriosa vad gäller detta skivsläpp är att det även producerats en DVD version med lite tilläggsmaterial av Ray Shulman som (om jag förstått det rätt) vi ju känner som en av medlemmarna i 70-talsbandet Gentle Giant. Prog-världen är trots allt ganska liten (men naggande god!).

Steve Hackett – At The Edge Of Light
InsideOut Music

  1. Fallen Walls And Pedestals (02:16)
  2. Beasts In Our Time (06:21)
  3. Under The Eye Of The Sun (07:07)
  4. Underground Railroad (06:23)
  5. Those Golden Wings (11:20)
  6. Shadow And Flame (04:24)
  7. Hungry Years (04:34)
  8. Descent (04:21)
  9. Conflict (02:37)
  10. Peace (05:02)

www.hackettsongs.com  

Betyg: 7/10 

Karl_Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.