Eric Gales – The Bookends

Eric Gales har varit erkänd som en fenomenal bluesrockgitarrist ända sedan han blev utnämnd till årets nykomling av tidningen Guitar World 1991. Men med albumet Middle of the road (2017) började den amerikanske gitarristen och sångaren att omdefiniera sig som musiker och kompositör. Han kände sig pånyttfödd som människa efter att ha brutit ett mångårigt liv i tvivelaktiga kretsar och vände sig främst mot funk, men även soul, gospel och modern rhythm & blues i sitt utvidgade musikaliska uttryck.

The Bookends avslöjar att han gör det med framgång. I ”Something’s gotta give” låter hans själfulla sång som sprungen ur Terence Trent D’Arbys soul- och gospelinspirerade debut från 1987. ”Whatcha gon’ do” är snärtig funkrock i stil med Stevie Salas medan ”It just beez that way” jazzar upp funken likt Rock Candy Funk Party. ”Somebody lied” är den stora överraskningen; Gales bygger upp en vibrerande, mörk men ändå dansant, poprock-skapelse som för mina tankar till Michael Jackson runt Thriller och Bad. Gales förädlade sång och gnistrande gitarrspel är fängslande genom hela albumet även om Beth Hart mer eller mindre kidnappar The Beatles-covern ”With a little help from my friends”.

Men trots allt positivt saknar jag en dimension. Det känns lite som att se Anthony Hopkins spela rollen som Zorro efter att man har sett honom som Hannibal Lecter i När lammen tystnar. Hopkins är en utsökt skådespelare i alla sina roller, men när han gestaltar en psykopatisk seriemördare… Gales når inte riktigt Hannibal Lecter-nivå på The Bookends, men i de tunga instrumentala ”Intro” och ”Resolution” hör jag åter mörkret och den ilskna bålgetingen i hans spel. Den Jimi Hendrix-ekande ”Reaching for a change” kommer också nära. Så visst har han fortfarande stinget i behåll, Eric Gales, om än i något mer sparsmakad och välkammad form.

Eric Gales – The Bookends
Provogue/Mascot Label Group

 1. Intro
 2. Something’s Gotta Give (feat. B. Slade)
 3. Whatcha Gon’ Do
 4. It Just Beez That Way
 5. How Do I Get You
 6. Southpaw Serenade (feat. Doyle Bramhall II)
 7. Reaching For A Change
 8. Somebody Lied
 9. With A Little Help From My Friends (feat. Beth Hart)
 10. Resolution
 11. Pedal To The Metal (feat. B. Slade) (Bonus Track – Remix)

https://www.ericgalesband.com/

https://www.mascotlabelgroup.com/Eric-Gales/biography/

Betyg: 7/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.