Mythopoeic Mind – Mythopoetry

Norska Mythopoeic Mind (där namnet är taget från Tolkiens poem ”Mythopoeia”) är ett nytt progressivt rockband under ledning av Steinar Børve som vi känner som aktiv i det Canterbury-inspirerade bandet Panzerpappa. Förutom flera av medlemmarna i Panzerpappa medverkar på detta album även musiker med kopplingar till bland annat Gentle Knife och Pymlico. Det nya bandet spelar fantasifull och skön musik med rätt mycket klaviaturer och orgelkomp i ryggen. Det rör sig om tämligen klassisk progressiv rock med långa låtar och genomtänkta arrangemang (dock inte särskilt komplicerade så det är tämligen lättlyssnat). Inspiration har kommit från många håll och stilen känns väldigt hemtam. Vad sägs till exempel om det Robert Fripp-inspirerade gitarrspelet i början på låten ”Mount Doom”? Eller de sköna Hammondorgeltonerna i början av låten ”Sailors Disgrace” (får mig att tänka på Meerit Hemmingson).

Men allra bäst gillar jag låtarna ”Prey” och ”Train of Mind” som bägge två har en väldigt skön grundtakt att falla tillbaka på och en tydligt melodi i sången. Sångaren Kjetil Laumann har ingen märkvärdig röst men han sjunger ändå väldigt bra. Extra plus måste också ges för solon och komp från blåsinstrumenten i den andra nämnda låten.

En intressant debut som lovar gott inför framtiden.

Mythopoeic Mind – Mythopoetry
Apollon Records Prog

  1. Prologue Song (03:00)
  2. Prey (08:02)
  3. Mount Doom (10:41)
  4. Train of Mind (06:56)
  5. Sailors Disgrace (14:15)
  6. Epilogue Song (02:46)

https://www.facebook.com/MythopoeicMind/
https://www.facebook.com/bergenapollonrecords/

Betyg: 7.5/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.