Paul Gilbert – Behold Electric Guitar

Gitarrvirtuosen Paul Gilbert har som ni kanske vet många strängar på sin lyra och mest känd är han ju som strängbändare i Racer X men framförallt Mr. Big. Det är dock på solokvist som han är som mest produktiv och levererar med nya Behold Electric Guitar sitt femtonde album under eget namn. Personligen hade jag noll koll på hans soloalster och fick göra en skeptisk djupdykning ned i hans backkatalog och kom upp med en klart positivare inställning. Min inställning till instrumentala gitarrshreddplattor är vanligtvis väldigt negativ men herr Gilbert överraskar med att väva samman sin briljanta teknik med en god känsla för det melodiska. Han är duktig på att noga avväga när fingrarna skall gå i överljudshastighet eller när de ömt skall smeka de samma och musikaliskt rör han sig lika ledig mellan stilarna. Nya given känns därför som en bra mix av hans tidigare mer melodiska skivor och senaste hårt rockande I Can Destroy (2016) då vi får tal del en stor palett av hans gitarrkonster på Behold Electric Guitar. Här finns naturligtvis spår som påminner mer om gitarrakrobatik än vettiga låtar men jag låter han hållas för när han sedan tar ett steg tillbaka så blir det istället så mycket trevligare. Här finns stunder med skönt befriande och jammig classic rock och funkigare tongångar får det att svänga men det är när han klär tonerna i blått som det blir som bäst. Ett par riktigt fina bluesrockstänkare dansar ihop med mer sentimentala stycken i samma genre och där är här som skivan vinner poäng hos mig. Det och keyboardistens Asher Fulero smakfulla orgelspel. Fulero får finna sig i att ligga bakom gitarren i ljudbilden men ackompanjerar den samma på ett sätt som höjer intrycket avsevärt. Utan honom så hade detta album fallit ganska platt men växer nu till ett klart godkänt album i mitt tycke. Fan av Paul Gilbert lär inte bli besvikna de heller och är du nyfiken på hans sologrejer så kan jag tänka mig att detta album är en bra början.

Paul Gilbert – Behold Electric Guitar
Music Theories Recordings/Mascot Label Group

 1. Havin’ It
 2. I Own a Building
 3. Everywhere that Mary Went
 4. Love is the Saddest Thing
 5. Sir, You Need to Calm Down
 6. Let that Battery Die
 7. Blues for Rabbit
 8. Every Snare Drum
 9. A Snake Just Bit My Toe
 10. I Love My Lawnmower
 11. A Herd of Turtles
 12. Things Can Walk to You

http://www.paulgilbert.com/
https://www.facebook.com/paulgilbertmusic/
https://www.mascotlabelgroup.com/

Betyg: 6/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.