Unruly Child – Big Blue World

Aah, det är alltid lika spännande att få höra en ny skiva med Unruly Child men framförallt nya låtar med sångaren Marcie Michelle Free. Unruly Child består ju av tre personer idag, förutom Marcie, gitarristen Bruce Gowdy samt på keyboard Guy Allison. Tillsammans skapar de ljuvliga tongångar med fötterna i den melodiska rockmyllan. Deras arrangemang är något utöver det vanliga och som lyssnare hittar man alltid nya roliga inslag i låtarna. Kort sagt så är låtarna väldigt välarrangerade utan att bli ”för mycket”. Det är fortfarande lekfullt och lustfyllt. Det hörs att de gillar Beau Hill som producent. Han brukade också krydda låtarna med lite roliga inslag. Beau Hill producerade, som alla vet, första skivan med Unruly Child 1992. Idag producerar de sina skivor själva.

Gitarristen Bruce Gowdy började sin bana i utmärkta Stone Fury där också en viss Lenny Wolf ingick. Musikstilen var melodisk rock och två skivor släpptes (1984 och 1986). Därefter bildade Bruce World Trade med Billy Sherwood och spelade mer progressiv rock. Där ingick även keyboardisten Guy Allison. De släppte en skiva 1989. Därefter gick Bruce och Guy vidare och bildade just Unruly Child 1991 med sångaren Mark Free från King Kobra och Signal. Vart Billy Sherwood tog vägen vet vi alla vid det här laget.

Unruly Child släppte bara en skiva 1992 och bröt upp redan året efter. 1995 släppte Mark Free ett album som Marcie Free och om jag förstått rätt bestod den av många låtar som var påtänkta till uppföljaren av första Unruly Child-albumet. Om berörda parter var osams vid denna tidpunkt står oklart. Klart är dock att de återförenades 2010 och har sedan dess hållit en jämn utgivningstakt vilket undertecknad är tacksam för.

Unruly Child spelar som sagt melodisk rock av det mer finurliga slaget. Arrangemangen är mästerliga och musik- och sångpåläggen delikata. Då det händer mycket i låtarna tar det ett litet tag innan man kommer in i dem, men när man väl gjort det är man fast. Ge dem minst 3-4 lyssningar innan ni bedömer dem. Låtarna är ytterst välkomponerade och det hörs att de slitit med dem för att de ska bli så bra som möjligt.

Idag skulle man kunna säga att Unruly Child även har en lite progressiv ådra, som dyker upp lite här och där i korta stunder som gubben i lådan.

Mycket bra skiva som visar att gubbarna fortfarande har ”det”.

Unruly Child – Big Blue World
Frontiers Music S.r.l

 1. Living in someone else´s dream
 2. All over the world
 3. Dirty little girl
 4. Breaking the chains
 5. Are these words enough
 6. Will we give up today
 7. Beneath a steady rain
 8. The harder they will fall
 9. Down and dirty
 10. The hard way

www.facebook.com/unrulychildband/

Betyg: 8/10

Peter Dahlberg

1 svar på ”Unruly Child – Big Blue World”

 1. Vill bara lägga till att det finns två officiella versioner av detta band. Det ena är de tre huvudpersoner som jag skrev om i artikeln. Det andra är med basisten Larry Antonio och trummisen Jay Schellen som varit med, till och från, sedan starten 1991. De är såklart värda att omnämnas också. Hoppas detta inte orsakar någon större förvirring hos er. 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.