Flying Colors – Third Degree

Precis som albumtiteln antyder är Third Degree den amerikanska progrockgruppens tredje verk. Och precis som på de båda föregångarna lyser de involverade musikernas breda erfarenheter igenom. Gitarristen Steve Morses tekniska och flinka slingor ger ekon av hans huvudsyssla Deep Purple. De symfoniska delarna av arrangemangen och melodierna bär tydlig prägel av vad Neal Morse gör i sitt eget Neal Morse Band och Transatlantic. Men trots det har Flying Colors lyckats skapa sig en egen identitet i en tid där musiker är involverade i en uppsjö av projekt och konstellationer.

Den spännande rytmsektionen med Dave Larue på bas och Mike Portnoy på trummor är en starkt bidragande orsak till detta med sin spralliga lekfullhet. Sångaren Casey McPhersons karaktärsstarka röst en annan. Men det viktigaste är låtarna. Den nedstämda mörsaren ”More”, den Beach Boys-somriga ”Love letter”, den västkustrockiga ”Geronimo” är alla ypperliga kompositioner. Favoritlåten är dock den smäktande ”Cadence”. Steve Morse inleder med ett finstämt kammarmusikklingande motiv och därifrån blommar låten ut i en pampig symfonisk halvballadprakt komplett med stråkarrangemang. Avslutande ”Crawl” blir dock inte det magnum opus som den tar avstamp för att bli. Jag tycker den blir överarbetad, alternativt felarrangerad, när Casey går upp i omotiverad falsett. Vidare tycker jag inte om att Mike Portnoy slentrianmässigt väljer dubbeltramp så fort tempot och intensiteten ska höjas.

Det finns också ett par låtar där pusselbitarna inte riktigt passar ihop och att Caseys konstant gravallvarliga uttryck ibland går emot musikens lekfullhet. Men helheten är ändå stark och albumet är, om inte en förbättring i förhållande till sin närmaste föregångare Second Nature, ett finfint komplement till den samme.

Flying Colors – Third Degree
Mascot Label Group/Music Theories Recordings

  1. The Loss Inside
  2. More
  3. Cadence
  4. Guardian
  5. Last Train Home
  6. Geronimo
  7. You Are Not Alone
  8. Love Letter
  9. Crawl

https://flyingcolorsmusic.com/
https://www.facebook.com/flyingcolorsofficial https://www.mascotlabelgroup.com/Flying-Colors/biography/

Betyg: 7/10

Juxon

1 svar på ”Flying Colors – Third Degree”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.