Kris Barras Band – Light it up

Engelska Kris Barras Band är på uppgång med sitt tredje album sedan 2016. Flitigt turnerande har smort gångjärnen rejält och nu låter gruppen som en levande enhet. Låtmaterialet är melodiöst med blåtoner i fonden – som en mix av Thunder och FM för att nämna brittiska referenser eller som Bon Jovi i boots och cowboyhattar för de amerikanska flirtarna i gruppens låtar.

Gruppens styrka är helt klart de frejdiga arrangemangen. Låtarna är direkta och lätta att förstå utifrån ett textperspektiv. Bandets musiker är skickliga, ja, riktigt skickliga. En tämligen ordinär bluesrockballad som ”Rain” lever upp i trummisen Will Beavis dekorativa virvelspel och basisten Elliott Blacker har inga problem med att skugga den flyhänte Kris Barras gitarrfigurer i den fusionrappa singeln ”Vegas son”. Som gruppens producent intar keyboardisten Josiah J Manning kapellmästarens roll. Manning är en insiktsfull och samtidigt smakfull i sitt arbete. Han vet att Barras sång gruppens största att jobba vidare-på och har anlitat ett par körsångerskor för glans på refrängerna. Vidare dikterar hans val av klaviaturer låtarnas kulör i minst lika hög grad som tempo, dynamik och lyrik.

De glammiga inledningsnumren fram till och med och titellåten är givna konsertkort att spela ut. Men de mest bestående minnena har jag till den synes alldagliga men ohyggligt skönt gungande rocklåten ”Counterfeit people” och den blixtrande ”Not fading”. I den sistnämnda briljerar hela bandet i en komposition som får mig att bläddra fram album med Mr Big och Steve Morse-erans Deep Purple ur samlingen. Behöver jag ens tillägga att Manning släpper ut en kupa med surrande hammondhumlor i bakgrunden och att Barras och Blacker leker ta fatt över strängarna?

Kris Barras Band – Light it up
Mascot Label Group/Provogue Records

 1. What You Get
 2. Broken Teeth
 3. Vegas Son
 4. Ignite Light It Up
 5. 6am
 6. Rain
 7. Counterfeit People
 8. Let The River Run
 9. Bullet
 10. Wound Up
 11. What A Way To Go
 12. Not Fading
 13. Pride Is Forever

https://www.facebook.com/krisbarrasband
https://www.krisbarrasband.com/
https://www.mascotlabelgroup.com/kris-barras-band/biography/

Betyg: 7/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.