Ayreon – Electric Castle Live and other tales

Ayreon är ett av många projekt som multimusikern och låtskrivaren Arjen Lucassen från Nederländerna startat och det är helt klart även hans mest lyckosamma projekt i karriären. Albumen är i regel konceptalbum och för det mesta väldigt ambitiösa och innehållsrika. Förutom en imponerande låtskrivartalang så är Arjen även en mästare i att samla på sig mycket kompetenta gästmusiker och sångare som alla bidrar till att musiken och arrangemangen genomgående håller en väldigt hög nivå. Genombrottsalbumet får nog sägas vara tredje albumet  ”Into The Electric Castle” som släpptes 1998 och som sedan följts av ett flertal konceptalbum av olika slag. Stilen på musiken kan man nog kalla ProgMetal men det är inte helt rättvist eftersom man snabbt upptäcker att Arjen hämtar inspiration från väldigt många håll och inte bara från rockmusiken. Exempelvis är hans återkommande inslag med flöjt och stråkar i många av låtarna något av hans signum och det gör honom väldigt speciell. Han är också fenomenal på att pussla ihop flera olika musikteman till samma komp (i en sorts kanon) så att det låter riktigt bra.  

Arjen är inte känd för att vara en turnerande musiker och han nämner ofta sin svåra scenskräck som den huvudsakliga orsaken. Men efter att ha prövat live-spelningar med bland andra en del låtar från ”Into The Electric Castle” i samband med en konsertserie kallad ”Ayreon Universe” under 2017 (en sorts Best-Of-Ayreon tillställning) beslöt sig Arjen för att slå på stort under 2019 för att fira 20-årsjubileet av utgivningen av ”Electric Castle”-albumet. Storyn är ju något av en rockopera och han tyckte att den borde kunna lämpa sig för ett framförande som var mer än bara en rock-konsert. Detta ledde så småningom till fyra synnerligen genomarbetade konserter med teatrala inslag som alla hölls i Tilburg i Nederländerna mellan 13:e och 15:e September 2019. En av dessa konserter spelades in och resultatet kan vi snart ta del av i flera olika format (trippel-vinyl, dubbel CD, DVD och Blueray med nära 3 timmars speltid) som släpps i slutet av mars (närmare bestämt 27 mars 2020).

Arjen ville inte bara sätta upp verket live utan han var också väldigt mån om att det skulle ske med originaluppsättningen av musikerna som deltog i albumet från 1998. I stort sett lyckades han också med detta med några få undantag.      

”Into The Electric Castle” är en klassisk saga om ett episkt sökande i en obestämbar tid på en okänd plats. Där berättas om åtta individer som guidas av en mystisk röst med uppdraget att finna det mystiska elektriska slottet. På originalplattan hörs bland andra Fish (högländaren), Lucassen (hippien), Edwin Balogh (romaren), Anneke van Giersbergen (egyptiern), Damian Wilson (riddaren) och Edward Reekers (mannen från framtiden) som samtliga gör sina roller även på konsertversionen. En nyhet är dock berättaren (den mystiska rösten) som guidar oss framåt i föreställningen. På originalalbumet var detta Peter Daltrey men för jubileumstillställningen i Tilburg valde Arjen att använda John De Lancie som vi känner som en av skådespelarna i senare versioner av rymdeposet ”Star Trek” där han spelar rollen som Q. Johns karismatiska framträdande i ”Star Trek” imponerade på Arjen och han lyckades engagera honom för ”Electric Castle”-evenemanget.

Ibland de tjugotvå musikerna och sångarna i den imponerande uppsättningen återfinns Lucassens trogna medmusiker Thijs Van Leer (Focus), Simone Simons (Epica), John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis), Marcela Bovio samt musikerna Joost van den BroekJohan van StratumMarcel SingorFerry DuijsensBob Wijtsma och Ben Mathot. Ett särskilt omnämnande måste också göras för ekvilibristen Robbie Valentine på keyboards.

Valet av John De Lancie känns direkt som ett vinnande koncept när man börjar lyssna på verket. Med tordönsstämma leder han oss in i denna kamp mellan de åtta utvalda karaktärerna. Och allt han säger är på rim (precis som på originalplattan) förutom vissa tillagda passager som hör till just den här uppsättningen. De åtta karaktärerna presenteras en efter en till publikens jubel och allra högst jublas det förstås när hippien (Arjen Lucassen) presenteras.

Vi kommer direkt in i kanske hela originalverkets starkaste låt, den långa ”Isis and Osiris” med alldeles utmärkt lead-sång av Fish (jag älskar hans skotska accent i sången och recitationen på slutet) men med bidrag från flera andra i de olika delarna av låten. Jag har haft lite dåliga vibbar av Fish på senare tid men här måste jag säga att han är överraskande bra.

Nästa låt ”Amazing Flight” har en helt annan karaktär med ett tungt härligt blues-gung. Jag tror att publiken på golvet är med rejält på noterna och anar partyt där. Allsången bryter igenom och jublet är stort när hippien sjunger ”Hey dude, you’re so uncool but, hey, that’s allright”. Och så bryter det tillfälligt av med denna otroliga sångerska – Anneke van Giersbergen. Och det följs av Thijs Van Leer och andra musiker med korta solon. Allt fortsätter att växla fram och tillbaka och det är detta som gör det här verket så livligt. Jag menar, vem rycks inte med när Thijs Van Leer drar på med flöjten i ett härligt flöjt-tema efter cirka 7 minuter?

Enbart efter de här två inledande låtarna visste jag att detta skulle bli en fullkomlig succé. Jag ämnar därför inte lämna några mer specifika omdömen om enstaka låtar. Allt är i princip lika bra och den röda tråden med hjältarnas kamp går att följa fint även utan att se själva föreställningen visuellt. Jag kan bara peka på att låten ”Valley of the Queens” med oerhört vacker stämsång mellan Anneke Van Giersbergen och Marcela Bovio samt överjordiskt vackert flöjtspel sticker ut som en speciell diamant i verket. Vilket också märks från det enorma bifallet från publiken.

Men detta är faktiskt inte nog. Efter att sista låten (”Another Time Another Space”) klingat ut följer sedan ett antal utvalda låtar som extranummer. Nåja, 7 låtar med en speltid på över 40 minuter är väl egentligen betydligt mer än bara extranummer. Arjen har här valt att framföra en låt från alla övriga projekt han medverkat i. Och det är verkligen inga dåliga nummer han valt ut. Rena mästerverken ifall ni frågar mig. Eller vad sägs om den över 10 minuter långa låten ”Twisted Coil” från hans Guilt Machine-project. En alldeles underbar låt! Min enda anmärkning är att sången på originalet (av Jasper Steverlink) är ännu bättre än den Damian Wilson presterar här. En video av just det här framträdandet i Tilburg kan ni se om ni följer länken lite längre ner i texten. En alldeles utmärkt video som ger en glimt av hur läcker miljön på just denna konsert var.

Sen är jag väldigt förtjust i tre av de övriga extra-låtarna där Anneke och Marcela står för sången. Det är alltså låtarna  ”Shores of India” – Gentle Storm, ”Ashes” – Ambeon och ”Out of the Real World” – Stream of Passion. Refrängen i ”Shores of India” (från projektet Gentle Storm) är så vacker att man verkligen får dåndimpen och det här fungerar mot alla odds i en låt som kanske är den hårdaste på hela tillställningen. Något liknande kan man säga om låten från Stream of Passion. Refrängen sätter sig direkt och det fungerar även när bandet öser på lite extra på slutet.

En överraskning på slutet är också att Fish framträder med en alldeles utmärkt version av Marillion-klassikern ”Kayleigh”.

Ja, vad skall man säga som slutomdöme? Om det finns någon Prog God (en utmärkelse som ju brukar delas ut varje år) så finns det just nu knappast en bättre kandidat än Arjen Lucassen. Hans sätt att med ProgMetal som bas ändå ha en sådan bredd med inspiration från så många olika musikgenrer (allt från Beatles till klassisk musik) gör honom unik. Jag kan inte ge annat än maxpoäng för denna fantastiska tillställning. För oss som faktiskt missade att uppleva detta på plats så har vi nu chansen att ta del av det hela på DVD/Blueray. En liten försmak kan ni också få ifrån promo-länken nedan.   

https://www.arjenlucassen.com/content/
https://sv-se.facebook.com/ArjenLucassenOfficial/

Ayreon – Electric Castle Live and other tales
Music Theory Recordings / Mascot Label Group

CD 1:

 1. Welcome to the New Dimension
 2. Isis and Osiris
 3. Amazing Flight
 4. Time Beyond Time
 5. The Decision Tree
 6. Tunnel of Light
 7. Across the Rainbow Bridge
 8. The Garden of Emotions
 9. Valley of the Queens
 10. The Castle Hall
 11. Tower of Hope
 12. Cosmic Fusion

CD 2:

 1. Robby Valentine
 2. The Mirror Maze
 3. Evil Devolution
 4. The Two Gates
 5. Forever of the Stars
 6. Another Time Another Space
 7. Shores of India
 8. Ashes
 9. Out of the Real World
 10. Twisted Coil
 11. Kayleigh
 12. Pink Beatles in a Purple Zeppelin
 13. Songs of the Oceans

Betyg: 10/10 

Karl-Göran Karlsson

1 svar på ”Ayreon – Electric Castle Live and other tales”

 1. Jo, vad skall man sæga om detta mæsterverket mer æn du sagt ?!
  Jag hade ju førmånen att se detta på plats och det blir inte så mycket bættre.
  10/10.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.