Dukes Of The Orient – Freakshow

Här kommer andra skivan i samarbetet mellan tidigare Asia-sångaren John Payne och keyboardisten Erik Norlander. Tanken från början var att de skulle vara John Payne´s Asia och spela egna Asia-liknande låtar blandat med Asia-klassiker. När Asias originalsångare gick bort 2017 kände John Payne att det inte kändes bra längre att förknippas med namnet Asia. Så med respekt och vördnad till John Wetton så tog de sig namnet Dukes Of The Orient istället. Musikaliskt har de dock inte ändrat sig så mycket däremot. Det låter mycket Asia uppblandat med framförallt Emerson, Lake & Palmer. Jag är ingen expert men i mina öron låter Norlander hyfsat Emerson-influerad. Det finns lite finurliga saker på skivan som har Emersons ande. Inte rakt av förstås utan mer som influens som sagt.

En ny ingrediens i ljudbilden är saxofonisten Eric Tewalt som dyker upp titt som tätt och ger låtarna en extra nyans. För er som kanske har lite svårt med saxofon kan jag informera om att han inte är med på alla låtar men några stycken i alla fall. Efter några lyssningar tycker jag att de fått ihop en väldigt stark skiva med mycket roliga musikaliska skiftningar. Några av favoriterna är inledande ”The dukes return” som är väldigt mycket Asia och den mer progressiva och lite jazziga ”A quest for knowledge”. Gillar även den instrumentala och innovativa ”The great brass steam engine”. Detta bara för att nämna några. Produktionen och arrangemangen briljerar skivan igenom vilket gör att inget känns som utfyllnad, tänk ”all killers and no fillers”.

Jag bugar inför denna skiva som säkert också kommer att bli en mindre favorit hos många av er. Gillar ni en mix av Asia, ELP, The Tangent, Queen och liknande så är detta ett givet köp!

Dukes Of The Orient – Freakshow
Frontiers Records

  1. The Dukes Return
  2. The Ice Is Thin
  3. Freakshow
  4. The Monitors
  5. Man Of Machine
  6. The Last Time Traveller
  7. A Quest For Knowledge
  8. The Great Brass Steam Engine
  9. When Ravens Cry
  10. Until Then

www.facebook.com/Dukes.of.the.Orient/

dukesoftheorient.net

Betyg: 8/10

Peter Dahlberg

1 svar på ”Dukes Of The Orient – Freakshow”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.