Doris Brendel & Lee Dunham – Mass Hysteria

De båda senaste albumen med Doris Brendel & Lee Dunham, Upside Down World (2015) och Eclectica (2017), är som chokladaskar där alla praliner har olika fyllning. Jag ser Doris Brendels sång som chokladen och den eklektiska musikmixen som fyllningen. Mass Hysteria fortsätter på det konceptet och förlänger därmed gruppens svit av klassalbum med ett verk till. Titta bara på albumens omslag så förstår du att de hänger ihop, både sett till koncept och kvalitet.

Produktionen av Mass Hysteria har Lee Dunham överlåtit till John Mitchell (Lonely Robot, Arena, Kino, It Bites mm). De vassaste kanterna och tväraste kasten är avrundade och ljudbilden är både mer nyanserad och sammanhållen. Och viktigast – Doris Brendel & Lee Dunham låter idag som ett band!

Första halvan av skivan är underbar. ”Takes one to know one” gungar igång tillställningen i sann classic rock-stil. Den bluesiga halvballaden ”It’s never too late” följer och låter stycket ebba ut i vackra piano- och gitarrtoner. Doris Brendel sjunger fantastiskt albumet igenom och behöver aldrig skrika eller ryta för att ge låten dynamik. I titelspåret är hon jazzigt släpig i verserna för att i refrängen ge rösten en närmast kuslig tyngd. Hon har också en förmåga att låta ärlig och innerlig. ”You took my breath away” låter som en traditionell folkvisa snyggt ackompanjerad med stråkar och flöjt. Men det är närvaron i sången som får mig att skälva. Låtarrangemangen är riktigt delikata. Instrument smygs in undan för undan och bygger upp stämningen och handlingen i musiken. Det enda jag saknar är något mer tempostarkt spår under albumets andra halva.

Styrkan och fägringen i de avslutande spåren är dock fenomenal. Pianoballaden ”Hard heart” och den gospelhymnsliknande ”The people are gonna rise up” sätter punkt med eftertryck och lämnar mig med känslan att Mass Hysteria är en annan slags chokladask – det är Doris Brendels sång som är dragerad med vacker musik i en sofistikerad produktion.

Doris Brendel & Lee Dunham – Mass Hysteria
Sky-Rocket Records

1 )Takes one to know one
2) It’s never too late
3) Mass hysteria
4) You took my breath away
5) You’re everything
6) It can only be better
7) Other side of the world
8) Wrong time wrong place
9) Take me to the edge
10) Hard heart
11) The people are gonna rise up

www.dorisbrendel.com

www.facebook.com/dorisbrendelmusic/

Betyg: 8/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.