Jon Anderson – Olias of Sunhillow remastered and expanded

På sitt första soloalbum (1976) släppte Jon Anderson alla fördämningar. Begränsande ord som ”vers” och ”refräng” skickades i soporna. Så även vartenda krav på att musiken skulle vara rock. Och kunde man inte uttrycka en viss känsla på engelska, (eller något annat befintligt språk), så var det väl bara att hitta på orden. 

Temat är historien om Olias från den undergångsdömda planeten Sunhillow, Planetens fyra stammar är misstänksamma mot varandra, men mystikern Qoquaq för dem samman med hjälp av trans-sång. Tillsammans bordar de skeppet Moorglade som efter diverse äventyr för dem till räddningen på planeten Asguard. Ja, ni hör själva vilka fantasier den gode herr Anderson släppte lös! 

För att förverkliga sin vision spelade Jon alla instrument själv, detta i åtta stycken av olika längd och stämningsläge. Det mesta bygger dock på en sorts indiskbottnat, psykedeliskt hypnosläge. Mitt favoritstycke, den esoteriskt mässande ”Solid Space”, känns som placerad i en utomjordisk katedral. Det är väl bara ”Flight of the Moorglade” som kan ses som traditionell låt.

Främst av allt är albumet väldigt unikt, fyllt med bjällror, harpor, sitarer och spacesyntar som det är. Jag har nog aldrig hört något liknande. Det skulle väl isåfall vara Anderson/Stolts matiga ”Invention of Knowledge” (2016), eller i viss mån Andersons lysande soloalbum ”Toltec” (1996). Det känns hur som helst lite trist att Yes-sångaren på sina följande soloskivor övergav det pseudoandliga experimenterandet till förmån för desto mer konventionella tongångar, hur fina de skivorna än är.  Det tog lång tid för mig att älska ”Olias of Sunhillow”. Jag var väl fastlåst i just de strukturer som skivan önskar kullvräka. Men när jag nu upplever denna remastrade variant – vilken attackerar trumhinnor, hjärna och hjärta på de mest glasklara och angenäma vis – är det bara att kapitulera: Jag älskar ”Olias of Sunhillow”. Bonus är ett häfte med historien bakom skivans tillblivelse samt en DVD med albumet i 5.1-ljud

Jon Anderson – Olias of Sunhillow remastered and expanded
Esoteric Recordings

DISC ONE:
OLIAS OF SUNHILLOW
REMASTERED EDITION

 1. OCEAN SONG
 2. MEETING (GARDEN OF GEDA) SOUND OUT THE GALLEON
 3. DANCE OF RANYART OLIAS (TO BUILD THE MOORGLADE)
 4. QOQUAQ EN TRANSIC NAON TRANSIC TO
 5. FLIGHT OF THE MOORGLADE
 6. SOLID SPACE
 7. MOON RA CHORDS SONG OF SEARCH
 8. TO THE RUNNER

DISC TWO:
OLIAS OF SUNHILLOW
HIGH RESOLUTION 96 KHZ / 24-BIT 5.1 SURROUND SOUND UPMIX & STEREO REMASTER

 1. OCEAN SONG (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 2. MEETING (GARDEN OF GEDA) SOUND OUT THE GALLEON (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 3. DANCE OF RANYART OLIAS (TO BUILD THE MOORGLADE) (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 4. QOQUAQ EN TRANSIC NAON TRANSIC TO (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 5. FLIGHT OF THE MOORGLADE (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 6. SOLID SPACE (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 7. MOON RA CHORDS SONG OF SEARCH (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)
 8. TO THE RUNNER (5.1 SURROUND SOUND UPMIX)

www.facebook.com/TheJonAnderson

Betyg: 9/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.