It Bites – The tall ships

Är det osakligt att räkna in omslagets framsida i en skivrecension? Nu gör jag det iallafall, för först nu i LP-formatet slår detta konstverks skönhet ut i full blom, och blir en del av albumets helhetsupplevelse.

Det är alltså första gången som ”The tall ships” ges ut på vinyl, och det är en stunds god musik som spelas upp på….inte 33 varv, utan 45. Skivan släpptes ursprungligen 2006, och var den första It Bites-plattan efter att Arena-gitarristen John Mitchell fick den icke avundsvärda uppgiften att ersätta den inom progrocken folkkäre Francis Dunnery. Jag tycker Mitchell åtar sig sin uppgift med den äran, även om de ju såklart är vitt skilda personligheter. 

Till skivans höjdpunkter hör den härligt studsande progpopen ”Ghosts”, den sextiotalsdoftande ”Playground”, det gripande och majestätiska titelspåret (ja, nu kan man tala om SPÅR!), ”The wind that shakes the barley” (smått melankolisk som hämtad från bandets tidigare upplaga) och kanske framför allt den voluminösa hemlandsbetraktelsen ”This is England” där det mesta berör starkt och delar är rent symfoniska. Till detta adderas två bonuslåtar som endast återfinns på CD:n, vilken tacknämligt nog medföljer. Emellertid känns det naturligt att dessa bägge inte hamnade på ”riktiga plattan”, mysiga, men medelmåttiga som jag finner dem. Musiken är nu remastrad, vilket jag tycker skänker större värme än förut. Eller så är det vinylspelaren som hettar upp ljudet.

När jag en gång recenserade originalskivan ”The tall ships” för Sweden Rock Magazine nöjde jag mig med betyget 6. Tur att det är tillåtet att ändra sig! Som kamrat Roy sa – man blir glad av den här plattan.

It Bites – The tall ships
InsideOut Music

Oh My God
Ghosts
Playground
Memory of Water
The Tall Ships
The Wind That Shakes the Barley
Great Disasters
Fahrenheit
For Safekeeping
Lights
This is England

These Words (Bonus Track)
When I Fall (Bonus Track)

www.facebook.com/oncearoundtheworld

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.