KAYAK – Out Of This World

Holländska progbandet Kayak är sannerligen inga duvungar med sina 48 år som band och 18 studioalbum inklusive detta släpp. Själv har jag av någon underlig anledning missat dessa tills för några år sedan då jag bevittnade dem live i Göteborg.

Kort presentation: Bandet grundades 1972 av herrarna Ton Scherpenzeel och Pim Koopman och har sedan dess gått igenom flertalet faser med bandmedlemmar, upplösningar och återföreningar där de senast 2018 återuppstod med nästan helt ny uppsättning, Ton Scherpenzeel,  Bart Schwertmann,  Marcel Singor,  Hans Eijkenaar och Kristoffer Gildenlöw vilka några kanske känner igen från Pain of Salvation.

(Läs gärna deras gedigna biografi på hemsidan https://www.kayakonline.info/biography)

Nya albumet Out Of This World presenterar runt 70 minuters prog av varierad karaktär vilken inleds med titelspåret Out Of This World, ett pompöst symfoniskt alster i det progressiva tecknet och en favorit på plattan. Waiting – här får jag vibbar från David Bowie, mest då från Bart Schwertmann sång, på andra spår närmar sig vokalisten Schwertmann Bob Catley där även musiken stundtals kan skönjas i en progressive variant av Magnum. Med andra ord en behaglig stämma som förgyller exempelvis på låten Under A Scar. Överlagt presenteras melodiösa kompositioner i grunden med diverse utflykter i olika genre då ofta med en progressive inramning där det instrumentala liksom sång/stämmor behagligt smälter samman. One By One – här kan man skönja en del goa musikalvibbar och visst får Abba i en akt sin beskärda del. Längsta spåret A Writer’s Tale en berättande historia där tankarna går till rockoperans komplexa värld med tempoväxlingar, sångstämmor och välproducerad produktion.

Ton Scherpenzeel med band har definitivt fått undertecknad till skaran fans och jag kan bara rekommendera er som inte redan är inbitna. Tänk 70-80 talets Magnum eller Manfred Mann i en symfonisk och progressive variant så befinner vi oss möjligen nära dagens Kayak.

KAYAK  – Out Of This World

1. Out Of This World (6:06)

2. Waiting (4:04)

3. Under A Scar (6:29)

4. Kaja (3:15)

5. Mystery (3:58)

6. Critical Mass (7:09)

7. As The Crow Flies (4:09)

8. The Way She Said Goodbye (3:18)

9. Traitor’s Gate (3:18)

10.Distance To Your Heart (4:18)

11.Red Rag To A Bull (4:17)

12.One By One (4:14)

13.A Writer’s Tale (9:29)

14.Cary (2:59)

15.Ship Of The Theseus (3:43)

www.facebook.com/kayakmusicband

Betyg: 8/10

Conny Myrberg

Foton från Göteborgskonserten 2018

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.