Iron Maiden – Senjutsu

Iron Maiden släpper nu sin covid-försenade skiva. Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu fick vi en storslagen animerad video till första singeln ”The writing on the wall”. En låt som man får lust att dansa armkrok till. Lite som Snövit och dvärgarna. Bra första singelval. Annars är det titellåten ”Senjutsu” som inleder plattan med ett dramatiskt intro. De ödesmättade trummorna rullar i bakgrunden. Är det ett stort fältslag på gång? Vem vet? Den är lite hymnisk  till formen. Bra som första låt. Känslosam och stark.

Andra singeln ”Stratego” är en typisk Maiden-låt med alla klassiska ingredienser. Helt ok! ”Lost in a lost world” drar ner tempot inledningsvis. Påminner lite om Deep Purples eminenta ”The surprising” från 2017 i sångharmonin. Därefter brakar det loss på sedvanligt Maiden-maneér.  Lite seg låt dock som helhet. 

”Days of the future past” drar upp förväntningarna med sitt lite punkiga riff i början. Övergår sedan till klassisk Maiden med extra allt. Men vart tog det punkiga riffet vägen?. Kunde ha blivit något roligare av detta. Synd!

Därefter lånar de inledningsvis lite av sig själva (Hallowed be thy name) i låten ”The time machine”. Som sen övergår till att bli en riktigt bra låt. Jag tror att denna kan växa till sig rejält. En aning melankolisk men har lite olika spännande partier som säkert gör sig väl live. ”Darkest hour” är en episk ballad där Bruce utmärker sig som sångare. Skön låt!

Plattans avslutande Steve Harris-trippelsvit börjar med ”Death of the celts”. Nja, lång och seg är den. Inget som man trycker på repeat direkt. Likaså de följande två låtarna. Men är man bandledare så får man väl med det man vill.

Sammanfattningsvis tycker jag att denna skiva är lite vassare än ”The book of souls” så det är ju positivt. Synd bara att Steve Harris ska envisas med sina långa trista låtar. Men desto bättre att man kan välja bort dem. Fortsättningsvis blir det att lyssna till ”Senjutsu”, ”Stratego”, ”The writing on the wall”, ”The time machine” och ”Darkest hour” som alla är riktigt bra Maiden-låtar!!

Iron Maiden – Senjutsu
Parlophone

Senjutsu (8:20)
Stratego (4:59)
The Writing On The Wall (6:13)
Lost In A Lost World (9:31)
Days Of Future Past (4:03)
The Time Machine (7:09)
Darkest Hour (7:20)
Death Of The Celts (10:20)
The Parchment (12:39)
Hell On Earth (11:19)

www.facebook.com/ironmaiden

www.ironmaiden.com/

Betyg: 7 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.