Tio frågor till Peter Lazar inför albumsläppet A Single Book Of Love.

Allkonstnären och musikern Peter Lazar släpper snart sin soloplatta med titeln A Single Book Of Love där musikgenren går mer åt artrock/pop än de tidigare lite mer tyngre progressiva band/projekten Sonic Desolution och Timecode Alpha. Efter ett antal lyssningar på albumet känns ändå gränsen mellan de olika genren smälta samman i en behaglig kompott med plattans artrock/pop stil, atmosfäriska musiklandskap och en del progressiva tvistar.

Vad fick dig att ge ut ett album i den mera melodiska/pop genren?

Det var egentligen inte någon strategi, utan föll sig naturligt då det är låtar som jag skrivit under en lång period, de är skrivna med kärlek till människor som stått mig nära på ett eller annat sätt, samt funderingar och erfarenheter runt ämnet kärlek på gott och ont, och med åldern så förstår man vikten och betydelsen mycket djupare, och de gäller alla typer av kärlek, de var aldrig skrivna som något progprojekt utan mer gått på känslan, samtidigt som de musiker som medverkar naturligtvis satt sin prägel på låtarna.

På albumet finner jag flera 80-90 tals associationer såsom artisten och låtskrivare Mark Spiro ”låtmässigt” på spåret Tear Down The Walls. En del vibbar från Manfred Mann med Love Dont Come Easy och med alla finstämda stämsånginsatser på albumet kan man skönja goa 10cc stämmor i Give Us Love. Vilka är dina inspirationskällor till A Single Book Of Love?

Som allätare av musik så har jag inspirerats av många band genom åren som naturligtvis har präglat mig, det kommer man aldrig ifrån, men inget jag tänker på, det som blir det blir, och att det nu blev ett sound som har sina rötter i 80 – 90 talet är något jag tar med mig på uppföljaren som mer eller mindre blir en hyllning till 80 talet, de albumet är redan halvfärdigt.

Skriver du all musik och text själv på albumet?

Det är olika men på a single book of love så har jag haft hjälp med texterna av Ken Sandin/Ulf Lundgren (Groznyj) Och då en del av materialet har många år på nacken finns även Daniel Gustavsson med Musikaliskt i arrangemang på några av låtarna.

Får känslan att låttitlarna och texter känns stå nära dig!? Vad handlar dessa om?

Som jag nämnde tidigare så har jag hämtat inspirationen från människor som stått mig nära och de relationer vi haft.

En hel rad musiker medverkar som exempelvis Jinian Wilde (David Cross Band) på huvudsång, Zoltan Csörsz ”trummor” och Andy Salvanos ”Chapman Stick”. Har du några knep eller är det bara tidigare kontakter som fått alla dessa att medverka?

Inga knep jag frågar helt enkelt, men det är klart att samarbetet med Ken har öppnat många dörrar samt att jag hunnit släppa några album vars recensioner ändå varit bra får man väll ändå säga.

Förstår att det kan vara en lång process men kan du ändå kort beskriva hur normalt ditt musikskapande går till från ide till slutresultat?

Jag har ju ingen musik teori eller skolad bakgrund utan spelar uteslutande på gehör viket gör att jag jobbar ganska bakvänt kan jag tänka, i ordningen ljudbild arr text melodi överlag men med undantag också måste tilläggas, och nästan uteslutande är det en process där jag sitter vid datorn och spelar in det jag kommer på i stunden, skriver aldrig ner något.

Plattan är mixad och mastrad av Andy LaRocque på Sonic Train Studios, vad har han tillfört slutresultatet tycker du?

En gedigen produktion.

Många av oss har sett dina fotokonster och albumomslag inklusive A Single Book Of Love, vilka program brukar du arbeta med?

Photoshop och davinci resolve när det kommer till video redigeringen.

Hur kom ditt samarbete med Steve Unruh ”United Progressive Fraternity, Unitopia” till och vad jag förstår inte bara med omslag utan även musikaliskt på kommande UPF projektet?

Ja du det hela är en smått surrealistisk händelse, när jag mixade min första platta 2009 Timecode Alpha / Freakshow frågade Andy ”Sonic Train Studios” om jag hade någon referens han kunde gå på, och vid den tiden lyssnade jag väldigt mycket Unitopia som jag upptäckt samtidigt. Jag älskade deras produktioner och deras musik, och blev den referens vi använde för mixningen. Förra våren fick jag ett mail där det stod We need to talk/Mark, tänkte väll inte så mycket på de men svarade i alla fall hi how can I help you ? Svaret kom med en presentation där Mark förklarade vem han var och vad han ville, det var alltså Mark Truey Trueack, sångaren från Unitopi., Han berättade att de var på gång att släppa ett nytt album och att de ville ha min expertis i framtagandet av omslaget, Mark hade av en slump snubblat över min photoart och tyckt om det han såg och ville ge mig en chans att få göra deras omslag, vilket för mig var otroligt smickrande då Ed Unitsky gjort deras tidigare omslag. Ed i min värld är ju en ikon inom photoart och prog världen. Utifrån det kom Mark i kontakt med min musik som han gillade så mycket att han bad mig att lämna ett bidrag till UPFs nya platta samt mina artvideos som i dagsläget resulterat i en video till Unitopias singel Mania down, även till deras gitarrist John Greenwoods singel too late och ett par till som kommer i framtiden
Så genom slumpen kom jag i kontakt med Steve U, Mark T, John G, Sean T vilket lett till ett utbredd samarbete på många plan.

Du är ju minsta sagt en produktiv herre, kan du möjligen förtälja oss om något mer kommande projekt, samarbete eller framtida planer?

Ja jag gillar ju att berätta om mina framtida projekt och faktum är att det pågår inspelningar till 3 och blir förmodligen fyra inom kort, dels uppföljaren till a single book of love som är halvfärdig och sedan ett nytt projekt där det är en massa etablerade musiker med bl.a Johan Chasseur, Mark Truey Trueack och Alen Brentini, vill i nuläget inte säga så mycket mer än att det omfattar två album. Vi håller på med de 2 första a 14 låtar men det finns alster till 3 album så bli inte förvånad om det blir en trilogi, vi kanske kan återkomma till detta här lite längre fram?!


Tackar för din tid och grattis till ännu ett lyckat skivsläpp!

Conny Myrberg

Peter Lazar – A Single Book Of Love
GMR Music

  1. Lucky Me
  2. Far Too Late
  3. Tear Down The Walls
  4. Love Dont Come Easy
  5. Do You Love Me
  6. Give Us Love
  7. For All These Years
  8. In My Head
  9. To Mum

https://www.facebook.com/peter.lazar.5

Albumlänkar: Peter Lazar – A Single Book Of Love

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.