Konserter som satt sina spår för livet! Styx 1981 Scandinavium/Göteborg,

Styx 31:e oktober 1981 Scandinavium/Göteborg

Styx hade tidigare 1981 släppt sitt 10:e album med titeln Paradise Theatre vilka de nu gav sig ut att promota och bock och tack då även till min hemstad Göteborg. Albumet var ett sk konceptalbum med en fiktiv berättelse om Chicagos Paradise Theatre från öppningen 1928 till när de stängde 1956. Gruppen har genom åren ofta hamnat i det musikaliska facken AOR/Melodisk rock men själv hävdar jag med bestämdhet att bandet är ett synnerligen skickligt hårdrockband med det melodiösa som kännetecken om det nu är någon skillnad? Fått äran att beskåda amerikanarna tre gånger fast min första från 1981 är definitivt en som satt sina spår bland konserterna i livet

En minnesvärd inledning på konserten i Göteborg 1981 var när på biograferna ett välkänt filmbolags intro inleder och ett självspelande piano tar vid med låten A.D. 1958 och en vad jag förstår en städare sopar golvet medans ridån fortfarande döljer scen. Ridån öppnar sig och Dennis DeYoung tar vid med sin karakteristiska röst. Rockin’ the Paradise tar oss sedan vidare med en konsert som gav minst sagt fullt ös från första till sista numret, tyckte i alla fall då en 21årig musiktörstande yngling.

Mellansnacket med sina hintar till diverse låttitlar var också ett bestående minne vilket bandet fortsättningsvis gör till dagens datum de gig jag senare sett. Dennis DeYoung var då en mer central person i Styx, inte bara på sång och låtskrivande, även live med keyboards. Det med Tommy Shaw och James Youngs gitarrspel och gruppens minst sagt fantastiska stämsång skulle ja säga var det mest minnesvärda från konserten 1981 och naturligtvis alla de fantastiska låtarna.

Tommy Shaw fick också sin beskärda del i i Fooling Yourself (The Angry Young Man). Även James Young icke att förglömma ett solo som efterföljdes med Miss America med nämnda namn på sång ”en viss efterforskning krävdes dock här”. Ett annat alster som satte ett betydande avtryck är Babe en av min ungdoms som vi då sa lugna låtar och är fortfarande en favoritsång .

Styx 1981 31 oktober Scandinavium/Göteborg (Finns dock lite olika uppgifter på nätet om spelordning)

1: Intro
2: A.D. 1928/Rockin’ the Paradise
3: Blue Collar Man
4: The Grand Illusion
5: Lights
6: Great White Hope
7: T. S. Guitar Jam
8: Crystal Ball
9: Suite Madame Blue
10: Snowblind
11: Too Much Time on my Hands
12: The Best of Times
13: Fooling Yourself
14: Boat on the River
15: J.Y. Guitar Solo
16: Miss America
17: Babe
18: Renegade
19: Come Sail Away
Encore:
20: Borrowed Time
21: Half-Penny, Two-Penny/A.D. 1958
22: Dead Silence

Dennis DeYoung – vocals, keyboards
James ”JY” Young – vocals, electric guitars
Tommy Shaw – vocals, electric guitars, acoustic guitars, vocoder
Chuck Panozzo – bass guitar, bass pedals
John Panozzo – drums, percussion

Fann en youtube sida från tiden det begav sig inklusive Paradise Theatre konserterna så bara in och njut där också flertalet minnen uppdagades 🙂

De gjorde senare ett andra livealbum inklusive turné 1997 med titeln Return to Paradise med samma koncept samt Dvd släpp (2002).

/Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.