AIRBAG – The Century of the Self

De inbitna fansen kommer inte bli missnöjda, norska Airbag fortsätter på den inslagna vägen här med sitt sjätte albumsläpp The Century of the Self. För den oinvigde kretsar musiken kring symfonisk rock eller kanske om man så vill atmosfärisk dito. Bandet är nog lite less att bli jämförda med Pink Floyd även om de vad jag förstår började sin resa som ett Floyd coverband. Faktum kvarstår här får vi en hel hop vibbar från just Pink Floyd där kanske Bjørn Riis finfina gitarrspel är den stora gemensamma faktorn.

Tre exempel från albumet: Erase med en härlig tung basgång och ett hårdare framförande än vanligt går tankarna till band som Porcupine Tree. Till plattans lugnaste spår Awakening får Asle Tostrups sång en ledande roll tillsammans med det atmosfäriska instrumentala. Albumets längsta alster Tear It Down på hela15 minuter sammanfattar det mesta av Airbags musik inom den progressiva och symfoniska rocken med flertalet taktändringar och olika musikstycken sammanflätande till en enda lång musikupplevelse.

Nya fullängdaren The Century of the Self presenterar en rad olika musikaliska landskap i Airbags tappning och som brukligt inom genren växer med antalet lyssningar

AIRBAG – The Century of the Self
Karisma Records

Dysphoria (10:39)
Tyrants and Kings (6:48)
Awakening (6:42)
Erase (7:53)
Tear It Down (14:59

AIRBAG
Asle Tostrup – Sång, keyboards, programmering
Henrik Bergan Fossum – Trummor
Bjørn Riis- Gitarr, ,Keyboards, bakgrundssång

Gästmusiker: Kristian Hultgren, Ole Michael Bjørndal, Simen Valldal Johannessen.

https://www.facebook.com/airbagsound

Betyg: 8/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.