EIVØR – ENN

Färöiska Eivør Pálsdóttir har släppt elva album i flertalet genre och även fått framgångar i spel och filmmusikens värld som i exempelvis The Last Kingdom. På nya albumet Enn där nu skivbolaget Season of Mist fått förtroendet knyter hon an till sina nordiska rötter och sjunger denna gång de flesta spåren på färöiska och texter i samarbete med Islands-poeten Marjun Syderbø Kjelnæs. Med inledande Ein Klóta befinner vi oss i en drömsk värld och ett pianospel som ett genomgående huvudinstrument och Eivørs vackra röst som förtrollar. De nordiska rötterna kombinerat med elektroniska element levereras sedan med finfina Jarðartrá.

Hugsi Bert Um Teg är albumets kortaste spår och kanske den mest popinriktade där ett gungande grow genomsyrar.

Albumets titelspår tillika det längsta tar oss till de vackra urnordiska folktonerna där en genomgående takt-trumma genomsyrar musiken som om vi befann oss på en plats någonstans i den forntida norden. Upp Úr Øskuni – här blandas folktoner med mer taktfast metal liknande band som In this moment . Med sista spåret titulerad Gaia ger Eivør oss ytterligare ett prov på hur vackert, atmosfäriskt och sagolik musik kan vara som att bli ett med de forntida och dess natur.

Har fått äran att lyssna på albumet flertalet veckor nu och finner bara ett ord – förtrollad! I höst besöker hon Sverige med två gig, Pustervik/Göteborg samt Kägelbaban i Stockholm.

Eivør – Enn
Season of Mist

  1. Ein Klóta (05:44)
  2. Jardartra (04:47)
  3. Hugsi Bert Um Teg (03:25)
  4. Purpurhjarta (04:27)
  5. ENN (07:11)
  6. Lívsandin (04:35)
  7. Upp Úr Øskuni (05:01)
  8. Gaia (05:10)

Eivør facebook

Betyg: 8,5/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.