Gösta Berlings Saga – ET EX

Två år efter senaste releasen av ”Sersophane” släpps så Gösta Berlings Sagas femtes fullängdare sen debuten 2006. Bandet har etablerat sig som en något bångstyrig och svårplacerad uppenbarelse inom den likaledes svårdefinierade genren progressiv rock alternativt Artrock. Det är frågan om helt instrumental musik (vilket numera får räknas som ganska udda inom genren) med en hel del elektroniska inslag. Hade inte bandet använt vintage keyboards som mellotron som en av huvudingredienserna i musiken är väl frågan om de verkligen blivit sorterade inom det progressiva rockfacket.

Några av låtarna kan kanske snarare rubriceras som punk med progressiva influenser, vilket var något jag var inne på även i min tidigare recension av förra plattan ”Sersophane”. Särskilt gäller detta låten ”The Shortcomings of Efficiency” som är en slamrig historia som avslutas i ett inferno där man även kan höra någon sorts våldsam sång utan hörbara ord. Ganska fräckt får jag säga även om jag annars är minst sagt tveksam till punkinfluenserna. Kan dock tänka mig att detta kan bli en intensiv och häftig låt att framföra live.

Något som annars utmärker nya skivan är ett flertal låtar med långsamma teman som upprepar sig och kring vilket olika improvisationer kretsar. Det här gäller exempelvis den inledande ”Veras Tema” och ”Square 5”. Av dessa gillar jag bäst den förstnämnda där det elektroniska kompet och mellotron-tonerna tillsammans med olika eko-effekter skapar ett spännande sound. Sen är själva temat (som även återkommer senare i akustiska ”Brus från stan”) tämligen märkligt i att det har någon sorts inneboende cykel som hela tiden återgår till början igen. Man kommer liksom aldrig framåt. Men spännande är det.

Sen finns det låtar som jag är lite mindre förtjust i och det gäller exempelvis ”Over and Out” som består av en massa olika ackord med mellotron-kör och olika elektroniska effekter. Förutom en skaplig ”refräng” tycker jag annars låten mest går på tomgång. Man tappar tyvärr intresset rätt fort. Även låten ”Artefacts” har sådana tendenser. Låten avslutas med en lång sekvens med enbart sparsamma pianoklink och diverse ekoeffekter plus uppenbara studioljud (förstärkarsurr och folk som vrider sig i stolar eller dylikt!). Mer konstigt än njutbart, tyvärr.

Den påföljande låten med det fantastiska namnet ”Capercaillie Lammergeyer Cassowary & Repeat” (lägg det på minnet!) är lite mer spännande med raspiga mellotron-saxofoner och elektrokomp. Efterhand följer ett tjusigt parti med gamla hederliga orgeltoner som avslutas med ännu mer brötiga mellotron-saxofoner.

 Den avslutande ”Fundament” är en udda skapelse med elektroniskt genererad grundrytm och där gitarrer står för det huvudsakliga temat. Tyvärr lite enformigt fram till cirka 4 minuter in i låten där den distinkta takten klingar bort och där mystiska atmosfäriska toner istället tar över. Väldigt snyggt faktiskt även om här också är många upprepningar. Fast det här är väl snarare elektro-pop (om det nu finns en sådan genre) än prog?

Ja, är det här fågel eller fisk, kan man fråga sig? Rent genremässigt är Gösta Berlings Saga faktiskt ett mysterium och närmast en kameleont som ändrar skepnad hela tiden. Men användning av alla dessa gamla vintage-sounds gör likväl skapelsen ganska spännande. Så ett skapligt betyg blir det trots att jag ibland under lyssnandet tillfälligt tappade intresset. Ni som gillar instrumentell musik med många svängar och tricks kan dock säkert uppskatta denna platta.

Gösta Berlings Saga – ET EX
InsideOut Music

1. Veras tema (03:37)
2. The Shortcomings of Efficiency (07:41)
3. Square 5 (07:02)
4. Over and Out (04:36)
5. Artefacts (05:56)
6. Capercaillie Lammergeyer Cassowary & Repeat (06:58)
7. Brus från stan (01:36)
8. Fundament (09:59)

http://www.gostaberlingssaga.se 
http://www.facebook.com/gostaberlingssaga  http://www.instagram.com/gostaberlingssaga 
http://www.twitter.com/gbs_sthlm 

Betyg: 6.5/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.