Kris Kristofferson – An Evening With Kris

Kris Kristofferson - An Evening With Kris - 2014Kris Kristofferson – An Evening With Kris

Det är sommaren 2007 och jag befinner mig i ett soligt Göteborg på restaurangen Trädgårn’s uteservering på baksidan av huset. Det är mer en bakgård med en stor bar i mitten än en ett ställe att sitta och äta mat. I ena hörnet är en liten scen uppbyggd och dit kommer allas blickar riktas under kvällen när countryikonen Kris Kristofferson stegar upp på scen med sin akustiska gitarr. Han spelar sedan upp ett pärlband av sina bästa låtar med bland annat Me and Bobby McGee och Sunday Morning Coming Down som de största publikfriarna. Men det är inte bara hans musik som är den stora behållningen denna kväll. Även hans historieberättande mellan låtarna är minst lika underhållande. Det är svårt att inte dra på smilbanden eller beröras av hans anekdoter om vänner som Waylon Jennings, Willie Nelson och Johnny Cash. Just dessa berättelser tillsammans med underbar musik gör detta till en av de mest intima och minnesvärda konserterna jag har upplevt. När Kristofferson sedan besökte Sverige för något år sedan så kunde jag tyvärr inte besöka någon av hans framträdanden men nu kommer en liten tröst i form av en dubbel-CD. Skivan är inspelad i september 2013 på Union Chapel i London och får vi ta del av ett matigt musikdokument med det bästa och mesta ur sångarens repertoar. Återigen är han ensam på scen med sin akustiska gitarr och ett munspel men om det förekom några längre anekdoter mellan låtarna så är de bortklippta. Några små korta kommentarer lockar till skratt i publiken men mycket mer än så är det inte. Nej det är hans låtskatt som står i centrum och han täcker upp hela karriären och personliga favoriter som Help Me Make it Through The Night, Jody & The Kid, Silver-Tongued Devil och To Beat the Devil levereras med Kristoffersons självklara briljans. Man skulle kunna tro att den nu snart åttioårige svenskättlingens röst skulle ha gett upp för länge sedan men det är snarare tvärtom. Hans fåriga stämma ger inte bara djup och karaktär till låtarna, den gör även att lyriken och berättelserna får än mer trovärdighet. Konserten känns intim men mina förhoppningar om ett liknande upplägg som när jag såg honom live den där härliga sommaren för sju år sedan grusas ganska snabbt. Denna skiva blir istället mer av en samling med hans bästa låtar i livetappning och över trettio låtar blir allt för mastigt efter ett tag. Dock skall sägas att här ryms det mesta och viktigaste som man bör ha med Kristofferson om man nu bara vill ha en skiva med honom. Personligen hade jag nog hellre föredragit ett visuellt dokument över konserten men man kan inte få allt och jag är inte den som skall klaga. Detta är en oerhört trevlig konsertupptagning med en av countryns mest personliga utövare och gillar ni hans musik finns det inget att tveka på.

Kris Kristofferson – An Evening With Kris
Virgin/Proper/Border Music

CD1
1. Shipwrecked in the 80’s
2. Darby’s Castle
3. Me & Bobby McGee
4. Here Comes that Rainbow
5. Closer to the Bone
6. Best of All Possible Worlds
7. Help Me Make it Through the Night
8. Casey’s Last Ride
9. Nobody Wins
10. Feeling Mortal
11. From Here to Forever
12. The Circle
13. Loving Her Was Easier
14. Kiss the World Goodbye
15. I’d Rather Be Sorry

CD2
1. You Show Me Yours/Jesus Was a Capricorn
2. Duvalier’s Dream
3. The Heart
4. Come Sundown
5. Billy Dee
6. The Promise
7. Sabre and the Rose
8. Jody & The Kid
9. Broken Freedom Song
10. Sky King
11. They Killed Him
12. The Pilgrim: Ch 33
13. Sunday Morning Coming Down
14. Silver-Tongued Devil
15. For the Good Times
16. To Beat the Devil
17. Please Don’t Tell Me
18. A Moment Forever
19. Why Me

http://kriskristofferson.com

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.